Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες την πολυαναμενόμενη «Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα», ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην επανεξοπλισμό της Ευρώπης και ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ετοιμότητα 2030». Σύμφωνα με το έγγραφο των 22 σελίδων, η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την άμυνά της μέχρι το 2030, δημιουργώντας έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό μηχανισμό.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε κομβική στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι είναι κρίσιμο να αναληφθούν δράσεις. Ο Επίτροπος Άμυνας, Αντριους Κουμπίλιους, τόνισε ότι αν θέλουμε την ειρήνη, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο.
Το σχέδιο για την αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης περιλαμβάνει τέσσερις βασικές προτεραιότητες:
-
Αύξηση αμυντικών δαπανών: Η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο «Rearm Europe» για την κινητοποίηση 800 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην άμυνα. Ένα νέο μέσο, το «SAFE», προτείνεται για την παροχή 150 δισ. ευρώ σε δάνεια για τα κράτη-μέλη, ενώ η «Εθνική Ρήτρα Διαφυγής» θα δώσει περισσότερη ευελιξία για αύξηση των δαπανών άμυνας.
-
Κάλυψη των αμυντικών κενών της Ευρώπης: Το σχέδιο επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση κενών σε στρατηγικούς τομείς όπως η στρατιωτική κινητικότητα, αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, πυρομαχικά, drones και στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη.
-
Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αδυναμίες στην αμυντική βιομηχανία, που δεν μπορεί να παράγει συστήματα και εξοπλισμό στην ταχύτητα που απαιτούν οι ανάγκες των κρατών-μελών. Ο «Ευρωπαϊκός Στρατιωτικός Μηχανισμός Πωλήσεων» προτείνεται για να επιταχυνθεί η παραγωγή και η επένδυση.
-
Υποστήριξη στην Ουκρανία: Η Ευρώπη συνεχίζει να επενδύει στην ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση. Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία κοινής Task Force για τον συντονισμό της στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ και τη στρατηγική ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.
Η Λευκή Βίβλος προαναγγέλλει επίσης ενισχυμένες συνεργασίες με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024. Η συνεργασία με τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και χώρες της Διεύρυνσης είναι επίσης στο επίκεντρο.
Ωστόσο, οι εταιρείες παραγωγής όπλων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία θα αποκλειστούν από το ταμείο των 150 δισ. ευρώ για την άμυνα της ΕΕ, εκτός εάν υπογράψουν συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με τις Βρυξέλλες.