Η 25η Μαρτίου είναι μια ημέρα που συνδυάζει δύο σημαντικές εορτές: του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Εορτής. Την ίδια ημέρα καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής και παραδοσιακά προσφέρεται μπακαλιάρος με σκορδαλιά στο τραπέζι, λόγω του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η αυστηρότερη περίοδος νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις κατά τις οποίες η νηστεία καταλύεται. Η πρώτη από αυτές είναι η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, ελαιόλαδου και κρασιού.
Η δεύτερη ημέρα κατά την οποία καταλύεται η νηστεία είναι η Κυριακή των Βαΐων, όπου επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Η τρίτη ημέρα είναι η Μεγάλη Πέμπτη, όπου οι πιστοί καταναλώνουν λάδι και ψάρι.
Ο μπακαλιάρος είναι το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Η συνήθεια αυτή έχει τις ρίζες της στην ανάγκη των κατοίκων της ενδοχώρας για ένα φτηνό και εύκολο στη συντήρηση ψάρι, καθώς το φρέσκο ψάρι ήταν δύσκολο να βρεθεί. Από τον 15ο αιώνα, ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου και παραμένει μέχρι σήμερα το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας.