Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύει τη χρήση παρένθετης μητέρας από ζευγάρια ανδρών

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύει τη χρήση παρένθετης μητέρας από ζευγάρια ανδρών

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε το νέο Σχέδιο Νόμου για τη Δικαστική Μέριμνα, περιλαμβάνοντας πλήθος ρυθμίσεων που αγγίζουν ευρύ φάσμα ζητημάτων του δικαστικού και διοικητικού πλαισίου, με επίκεντρο τη λειτουργικότητα της Δικαιοσύνης, τις θεσμικές εγγυήσεις και τις κοινωνικές ισορροπίες.

Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή – Παρένθετη Μητρότητα

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται σημαντική διευκρίνιση όσον αφορά την έννοια της «ιατρικής αδυναμίας κυοφορίας». Όπως ορίζεται:

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξήγησε πως η διάταξη κρίθηκε απαραίτητη λόγω πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων, όπου άνδρες – είτε μόνοι είτε σε ζευγάρι – αιτήθηκαν άδεια παρένθετης μητρότητας. Πρωτοβάθμια δικαστήρια έκαναν δεκτές τις αιτήσεις, ωστόσο εφετεία τις απέρριψαν, μετά από παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών. «Δεν μπορεί να θεωρηθεί αδυναμία κυοφορίας το φύλο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ρύθμιση έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και προστατεύει τη χώρα από φαινόμενα εμπορικής εκμετάλλευσης παρένθετων μητέρων.


Παραγραφή Αδικημάτων Υπουργών – Συνταγματική Εναρμόνιση

Στο πλαίσιο των αλλαγών, διευκρινίζεται και η ισχύς της αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (2019), που ρυθμίζει την ποινική ευθύνη Υπουργών:

Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια «νομικά περιττή ρύθμιση», αλλά αναγκαία για λόγους διαφάνειας και ερμηνευτικής σαφήνειας. Ο Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας συμπλήρωσε ότι το άρθρο 86 παρ. 4 εφαρμόζεται με κανονιστική ισχύ από το 2019.


Λοιπές Σημαντικές Ρυθμίσεις

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης και την προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες:


Το Σχέδιο Νόμου αναμένεται να κατατεθεί άμεσα για δημόσια διαβούλευση και ακολούθως στη Βουλή, με στόχο — όπως σημειώθηκε — την εδραίωση μιας δικαιότερης, λειτουργικότερης και κοινωνικά ευαίσθητης Δικαιοσύνης.

Exit mobile version