Μιανμάρ: Πάνω από 3000 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ – Η Χούντα κήρυξε κατάπαυση του πυρός

Μιανμάρ: Πάνω από 3000 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ – Η Χούντα κήρυξε κατάπαυση του πυρός

Η στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών, έπειτα από τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την περασμένη Παρασκευή και έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση MRTV το βράδυ της Τετάρτης και αφορά αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέχρι τις 22 Απριλίου, με στόχο να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Πολιτική και στρατιωτική διάσταση

Η στρατιωτική κυβέρνηση, που κατέχει την εξουσία από το πραξικόπημα του 2021 και δεν είναι εκλεγμένη, ανέφερε πως η κίνηση αποτελεί ένδειξη συμπόνιας προς τους πληγέντες. Ωστόσο, προειδοποίησε τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης να μην προβούν σε επιθέσεις ή ενέργειες ανασυγκρότησης, αλλιώς θα υπάρξουν «αναγκαία μέτρα».

Από την πλευρά τους, ορισμένες ένοπλες ομάδες της αντίστασης είχαν ήδη ανακοινώσει μονομερείς καταπαύσεις πυρός, ενώ διατηρούν το δικαίωμα να αντιδράσουν σε περίπτωση επίθεσης.

Διάσωση κάτω από τα συντρίμμια

Την ίδια μέρα, διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν τέσσερα άτομα ζωντανά κάτω από ερείπια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα Ναϊπιτάου και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μανταλέι. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης καταλήγουν σε ανάσυρση σορών.

Ο σεισμός προκάλεσε καταρρεύσεις χιλιάδων κτιρίων, διάλυση γεφυρών και σοβαρές ζημιές σε οδικές υποδομές. Ο επίσημος απολογισμός μέχρι την Τετάρτη ανέφερε 3.003 νεκρούς και πάνω από 4.500 τραυματίες, ενώ τοπικά μέσα και ομάδες πολιτών κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερους αριθμούς.

Ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη

Η φυσική καταστροφή επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τη βαθιά ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ήδη η Μιανμάρ λόγω του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι, ενώ 20 εκατομμύρια χρειάζονται άμεση βοήθεια — αριθμοί που αυξάνονται ραγδαία μετά τον σεισμό.

Η εκεχειρία, έστω και προσωρινή, αποτελεί μία σπάνια πράξη σύμπνοιας σε μια χώρα διχασμένη από χρόνια βίας, ωστόσο η κατάσταση στο έδαφος παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Exit mobile version