Ενόχληση της Τουρκίας για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ με την αμερικανική διοίκηση

Ενόχληση της Τουρκίας για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ με την αμερικανική διοίκηση

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των επαφών του με αμερικανικά think tanks κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, προκαλώντας αντιδράσεις στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της εφημερίδας Milliyet, οι παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκαν ως ενταγμένες σε ένα «αντιτουρκικό λόμπι».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο έργο του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, επισημαίνοντας πως άσκησε πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τις απόψεις του σε κλειστή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Center for American Progress, με συμμετοχή εκπροσώπων των Brookings Institution, Carnegie Endowment for International Peace, Center for International Policy και πανεπιστημιακών από το George Washington University.

Μέσω ανάρτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως κατά τις συναντήσεις του είχε την ευκαιρία να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο γενικευμένης αστάθειας. Αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με βάση την αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τουρκική αντίδραση απέναντι στην πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου, καλώντας τις ΗΠΑ να στηρίξουν την απρόσκοπτη άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε τη θέση του κατά της πώλησης των F-35 στην Τουρκία, τονίζοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αποσταθεροποιούσε την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα έβλαπτε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη, με σύνδεσή τους στις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις για νέα οικονομική συμφωνία. Τέλος, επανέλαβε τη στήριξή του στις προσπάθειες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.

Exit mobile version