Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη φαίνεται να κλυδωνίζεται, καθώς τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας αποσύρθηκαν από τη συνεργασία με τον Οργανισμό, αμφισβητώντας τα ευρήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη πυρόσφαιρας. Το σημείο αυτό, που αποδόθηκε αρχικά σε καύσιμη ύλη, τίθεται πλέον υπό επανεξέταση.
Όπως γνωστοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, το συμβούλιο του Οργανισμού αναμένεται να αφαιρέσει κάθε αναφορά περί πυρόσφαιρας από το τελικό κείμενο. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ωρών θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την τροποποίηση αυτή.
Ο ίδιος επισήμανε ότι από τις 26 Φεβρουαρίου είχε ζητήσει να μην δημοσιοποιηθεί το πόρισμα προτού υπάρξει ολοκληρωμένη ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, που θεωρείται κορυφαίο στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Παρ’ όλα αυτά, το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε έπειτα από πίεση του Μπαρτ Ακού, μέλους της Επιτροπής Διερεύνησης και υψηλόβαθμου στελέχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, ο οποίος φέρεται να απείλησε με ανεξάρτητη συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό για παρεμπόδιση του έργου του ευρωπαϊκού φορέα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, η επίμαχη αναφορά στην πυρόσφαιρα βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες του κ. Ακού με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, γεγονός που προκάλεσε τη δημόσια αποδοκιμασία του ιδρύματος, καθώς δήλωσε ότι δεν στηρίζει τη σχετική εκτίμηση.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανέφερε ακόμη πως, παρότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγών στο ήδη κατατεθειμένο πόρισμα, ο ίδιος έχει ξεκινήσει διαδικασίες για περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση, ζητώντας γνωμάτευση από τον «Δημόκριτο».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ζήτημα της πυρόσφαιρας παραμένει επιστημονικά ανοιχτό, καθώς οι προσομοιώσεις που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από τεχνικούς συμβούλους οικογενειών των θυμάτων και όχι από τις επίσημες κρατικές αρχές. Τις προσομοιώσεις αυτές έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη και ο ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση, χωρίς όμως να του έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου δεν απέκρυψε ότι έχει δεχτεί απειλές για να σταματήσει την έρευνα και να αποσύρει τις ενστάσεις του. «Απειλήθηκα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός θα με εκθέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι οι απειλές διατυπώθηκαν παρουσία μελών του συμβουλίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και εν αποστρατεία ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όπως τόνισε, παραμένει επιστημονικά τεκμηριωμένο, με 17 συστάσεις ασφαλείας, όμως η υπόθεση της πυρόσφαιρας συνεχίζει να προκαλεί εύλογες απορίες και πολιτικές αντιδράσεις, τόσο για τη μεθοδολογία όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες συντάχθηκε.