Πακέτο «παροχών» ΔΕΘ 2025: Κατάργηση ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, τεκμήρια και μείωση φορολογικών συντελεστών

Πακέτο «παροχών» ΔΕΘ 2025: Κατάργηση ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, τεκμήρια και μείωση φορολογικών συντελεστών

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανατρέψει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, σχεδιάζοντας πακέτο παροχών που αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζει σειρά μέτρων, ωστόσο η τελική τους μορφή θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που θα αποσαφηνιστεί το καλοκαίρι.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αφορούν κυρίως συνταξιούχους, τη μεσαία κοινωνική τάξη αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Η στοχευμένη αυτή προσέγγιση έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσκοπική πίεση, καθώς τα χαμηλά ποσοστά κινδυνεύουν να παγιωθούν μέχρι το φθινόπωρο, ενώ το ενδεχόμενο δασμών από τις ΗΠΑ προσθέτει επιπλέον αβεβαιότητα.

Πιο αναλυτικά, η λίστα των εξεταζόμενων μέτρων περιλαμβάνει:

13η σύνταξη

Η επιστροφή του χριστουγεννιάτικου δώρου, το οποίο καταργήθηκε την περίοδο των μνημονίων, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Το σενάριο που προκρίνεται αφορά στην επαναφορά του, πιθανώς σε μορφή επιδόματος ισόποσου με το 50% της σύνταξης, με στόχο να υπάρξει μόνιμη ελάφρυνση για τους συνταξιούχους. Το κόστος, ωστόσο, είναι υψηλό και εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί.

Το σχήμα αντιμετωπίζει όμως και πολιτικά διλήμματα, καθώς τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να επανέλθει μόνο για τους συνταξιούχους και όχι και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Από κυβερνητικής σκοπιάς, η προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στους συνταξιούχους, παρά στους δημοσίους υπαλλήλους, που παραδοσιακά δεν στηρίζουν έτσι κι αλλιώς την κυβέρνηση.

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία

Πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές παροχές που επεξεργάζονται κυβερνητικά στελέχη. Η πρόταση αφορά την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία, ένα μέτρο που θα ωφελήσει το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων. Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πραγματοποιούν εκτιμήσεις για τις απώλειες εσόδων, καθώς ο συνολικός φόρος αποφέρει άνω των 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Μειώσεις στη φορολογία για εισοδήματα 10.000-40.000 ευρώ

Ένα από τα μέτρα που θεωρείται σχεδόν δεδομένο είναι η αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ειδικότερα, σχεδιάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις κλίμακες εισοδήματος από 10.000 έως 40.000 ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.

Οι αλλαγές θα αφορούν τις εξής ζώνες:

Η μείωση που εξετάζεται υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις

Η προσωπική διαφορά αφορά περίπου 600.000 συνταξιούχους (δηλαδή 1 στους 3), οι οποίοι λόγω του επανυπολογισμού με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, έλαβαν υψηλότερο ποσό σύνταξης από το νέο υπολογισμό, αλλά δεν τους δόθηκαν οι ετήσιες αυξήσεις. Έτσι, ενώ άλλοι συνταξιούχοι επωφελούνται από τις αυξήσεις, αυτοί παραμένουν στάσιμοι, λαμβάνοντας μόνο εφάπαξ ποσά στο τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει πλήρως την προσωπική διαφορά, ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να έχουν ίση μεταχείριση και να ενταχθούν στις προβλεπόμενες αυξήσεις ετησίως.

Το συνολικό πακέτο τελεί υπό διαρκή επεξεργασία και θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική ευχέρεια των επόμενων μηνών. Ωστόσο, το πολιτικό βάρος που φέρει το συγκεκριμένο σχέδιο είναι υψηλό, καθώς θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Exit mobile version