Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε σε μια καθοριστική απόφαση, επισημαίνοντας ομόφωνα ότι οι όροι «γυναίκα» και «φύλο» που περιλαμβάνονται στον Νόμο περί Ισότητας (Equality Act) του 2010, αφορούν αποκλειστικά το βιολογικό φύλο και όχι το κοινωνικό ή νομικό γένος. Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει ευρείες συνέπειες, ιδιαίτερα για τα διεμφυλικά άτομα, αν και το δικαστήριο ξεκαθάρισε πως δεν θίγονται τα δικαιώματά τους, όπως ορίζονται στο πλαίσιο του χαρακτηριστικού της αλλαγής φύλου.
Ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, Πάτρικ Χοτζ, υπογράμμισε πως «η ερμηνεία δεν πρέπει να εκληφθεί ως νίκη μιας κοινωνικής ομάδας εις βάρος άλλης». Ωστόσο, η απόφαση ήρθε έπειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη, που ξεκίνησε το 2018 ανάμεσα στην κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία έχει υιοθετήσει φιλοτρανς πολιτικές, και την φεμινιστική οργάνωση For Women Scotland.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος όταν η σκωτσέζικη κυβέρνηση προώθησε εγκύκλιο που αναγνώριζε τις τρανς γυναίκες με επίσημο πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου ως γυναίκες βάσει του νόμου για την εκπροσώπηση γυναικών σε διοικητικά συμβούλια του δημόσιου τομέα. Η For Women Scotland αντέδρασε, θεωρώντας πως η εγκύκλιος καταστρατηγεί τον Νόμο περί Ισότητας, δημιουργώντας προβλήματα σε τομείς όπως τα αθλητικά προγράμματα, οι ξενώνες και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις που προορίζονται για γυναίκες.
Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Σούζαν Σμιθ, δήλωσε μετά την απόφαση ότι «οι γυναίκες μπορούν πλέον να νιώθουν ασφαλείς», σημειώνοντας πως η προστασία για τις γυναίκες βασίζεται στο βιολογικό φύλο.
Από την άλλη πλευρά, υποστηρικτές των τρανς δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των τρανς γυναικών σε βασικές υπηρεσίες και θέσεις εργασίας, ακόμη και για εκείνες που έχουν νόμιμο πιστοποιητικό αλλαγής φύλου.
Ο δικαστής Χοτζ έσπευσε να αποσαφηνίσει πως τα διεμφυλικά άτομα δεν χάνουν τα δικαιώματά τους, καθώς προστατεύονται μέσω του νομικού χαρακτηριστικού της αλλαγής φύλου που ήδη προβλέπεται στον ίδιο νόμο. Όπως τόνισε, «η ορθή ερμηνεία της νομοθεσίας δεν συνεπάγεται ζημία για τα τρανς άτομα».
Η απόφαση προστίθεται στη διαρκή και έντονη αντιπαράθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω από το πώς ορίζονται τα φύλα στη νομοθεσία, με τις δύο πλευρές να επιμένουν πως διακυβεύονται θεμελιώδη δικαιώματα — είτε αυτά των βιολογικών γυναικών, είτε των διεμφυλικών προσώπων.