Οξύτατες αντιδράσεις στη Τουρκία από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας

Οξύτατες αντιδράσεις στη Τουρκία από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας

Οποιοσδήποτε παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο πολιτικό πεδίο της Τουρκίας γνωρίζει πως ο σκληρός εθνικιστικός λόγος εκπορεύεται πιο συχνά από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης, και όχι αποκλειστικά από το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και η κυβέρνηση της Άγκυρας διατήρησε σχετικά μετριοπαθή στάση μετά την ανακοίνωση της Αθήνας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) – μια κίνηση που έγινε εντός των πλαισίων της κοινοτικής νομοθεσίας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – η ίδια στάση δεν τηρήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση.

Το έντονο εθνικιστικό αφήγημα κυριαρχεί στις δηλώσεις των στελεχών του CHP, που θεωρούν ότι η Ελλάδα προετοιμάζει την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, εξέλιξη που αντιμετωπίζουν σχεδόν ως δεδομένη συνέπεια του ΘΧΣ. Οι δηλώσεις αυτές εντείνονται σε ένα πολιτικό σκηνικό που ήδη είναι τεταμένο, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω της φυλάκισης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και κορυφαίου στελέχους του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Γιανκί Μπαγτζίογλου, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη αντίδρασης, κατηγορώντας την ότι, προκειμένου να μην διαταράξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αφήσει έδαφος στην Ελλάδα στο Αιγαίο. Παράλληλα, αναφέρονται εκτενώς στον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος – αν και ακαδημαϊκής φύσεως – θεωρείται από τουρκικής πλευράς ως εργαλείο «νομιμοποίησης» ελληνικών διεκδικήσεων μέσω του ΘΧΣ.

Ο βουλευτής του CHP Αϊντίν Σουλεϊμάν Μπουλμπούλ, κάνοντας ιστορική αναδρομή, επαναφέρει το casus belli που είχε δηλώσει η Τουρκία ήδη από τη δεκαετία του ’70 σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., κάνοντας λόγο για απειλή που, εάν υλοποιηθεί, θα περιορίσει δραστικά την τουρκική πρόσβαση στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, το Κόμμα του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου και το Κόμμα Ευημερίας υιοθετούν επίσης αυστηρή ρητορική, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε μονομερή κίνηση της Ελλάδας στο Αιγαίο ως «επιθετική» και «πολεμική πράξη». Παράλληλα, ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ, βλέπει μια νέα φάση γεωπολιτικής αντιπαράθεσης να ξεκινά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενιαίας στάσης από το σύνολο του τουρκικού πολιτικού φάσματος.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του διατήρησε χαμηλούς τόνους, υπενθυμίζοντας πως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προκρίνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών σε ημίκλειστες θάλασσες, εκφράζοντας ωστόσο σαφώς τη διαφωνία του με μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που – όπως σημειώνει – παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

Exit mobile version