UNESCO: Η Αυστραλία δεν δέχθηκε να ψηφίσει υπέρ της καθιέρωσης Διεθνούς Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

UNESCO: Η Αυστραλία δεν δέχθηκε να ψηφίσει υπέρ της καθιέρωσης Διεθνούς Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, μέσω της Μονίμου Αντιπροσώπου της στην UNESCO, αρνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να υπερψηφίσει την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Διεθνούς Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα, όπως αναφέρει ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Μελβούρνης, Neos Kosmos. Η απόφαση αυτή διαχωρίζει τη θέση της Αυστραλίας από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στην εκτελεστική επιτροπή της UNESCO, παρά τις προσπάθειες του Έλληνα Μονίμου Πρέσβη, Γιώργου Κουμουτσάκου, και της ελληνικής διπλωματίας.

Ο κ. Τάμης σημειώνει ότι ο Έλληνας διπλωμάτης κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να πείσει την Αυστραλή πρέσβη, παρουσιάζοντας επιχειρήματα που αφορούν άμεσα την Αυστραλία. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της χώρας επέλεξε να μη συνυπογράψει μαζί με τις 87 χώρες που στήριξαν την πρωτοβουλία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η άρνηση της Αυστραλίας να εγκρίνει την αναγνώριση Διεθνούς Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα αποτελεί ύβρη και προσβολή προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, που κατέχει σημαντική θέση στα οικονομικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας», τονίζει ο καθηγητής Τάμης. Υπογραμμίζει ότι η ελληνική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1987 ως μία από τις δέκα Γλώσσες Προτεραιότητας στην Αυστραλία, γεγονός που καθιστά τη στάση της κυβέρνησης ακόμη πιο προκλητική για την ελληνική ομογένεια.

Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί ο καθηγητής, ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν στην Αυστραλή εκπρόσωπο, η ίδια συμφώνησε τουλάχιστον να μην καταψηφίσει την πρόταση. Με αυτόν τον τρόπο, η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα από την εκτελεστική επιτροπή της UNESCO. Ο κ. Τάμης κάνει λόγο για έναν «άθλο» και επισημαίνει τη μεγάλη ιστορική σημασία της αναγνώρισης αυτής, η οποία αφορά άμεσα την ελληνική διασπορά και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας μέσω της γλώσσας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελληνική Γλώσσα δεν είναι απλώς μία ακόμα γλώσσα που τιμάται. Αποτελεί μοναδικό πολιτιστικό κληροδότημα για την ανθρωπότητα, προσφορά την οποία η Αυστραλία επέλεξε να μη στηρίξει. Η συγκεκριμένη αναγνώριση θα υιοθετηθεί από όλες τις χώρες του ΟΗΕ, δηλαδή 195 χώρες παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Τάμης τονίζει πως ο Ελληνισμός δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πλήρως τη σημασία αυτής της απόφασης, η οποία θα συνοδεύεται από εκδηλώσεις και δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2026. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, ώστε άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων και γλωσσών να γίνουν κοινωνοί και μύστες αυτής της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Exit mobile version