Πέμπτη 24 Απριλίου 2025: Τιμάται σήμερα η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025: Τιμάται σήμερα η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η 24η Απριλίου αποτελεί ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, που υπενθυμίζει τις τραγικές συνέπειες του φανατισμού και της αδιαφορίας απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Αγκόπ Κασπαριάν, μιλώντας στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3, η συγκεκριμένη ημέρα δεν αποτελεί απλώς μια αναφορά στο παρελθόν, αλλά διαρκή υπενθύμιση της ανάγκης να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων, οι ρίζες και η ιστορική ταυτότητα του αρμενικού λαού. Ο κ. Κασπαριάν υπογράμμισε πως η ημέρα αυτή ενισχύει τη δέσμευση για ειρήνη, αλήθεια και δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στη μη αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία, ο κ. Κασπαριάν σημείωσε ότι η συγγνώμη δεν αρκεί και απαιτείται έμπρακτη στάση. Παράλληλα, ο διεθνολόγος Λυκούργος Λιακάκος επεσήμανε πως μια επίσημη αναγνώριση από την Τουρκία θα αποτελούσε πλήγμα για τον τουρκικό εθνικισμό και θα άνοιγε δρόμο για αξιώσεις αποζημιώσεων και επιστροφής περιουσιών.

Ο κ. Λιακάκος σχολίασε και τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, τονίζοντας ότι η Ευρώπη αναζητά έναν αξιακό παραλληλισμό που η Άγκυρα δεν προσφέρει.

Ο επίτιμος πρόξενος Άκης Νταγκατζιάν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1996, καθυστερημένα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά προχώρησε μαζί με την Κύπρο και την Ελβετία στην ποινικοποίηση της άρνησης αναγνώρισής της.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, χαρακτήρισε τη Γενοκτονία έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να επαναληφθεί, ενώ η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, στάθηκε στην ανάγκη για παγκόσμια αναγνώριση της τραγωδίας, σημειώνοντας τα βήματα που έχουν ήδη γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γαλιλαίας, αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας, χαρακτηρίζοντάς την «ιερή».

Η μακραίωνη παρουσία της Αρμενικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνεται και από την ίδρυση του ιδιόκτητου κοιμητηρίου της στα τέλη του 19ου αιώνα, στην περιοχή των Χριστιανικών κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2015.

Exit mobile version