Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια νέα διαδικασία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην κατηγορία των εκπαιδευτικών που αρνούνται κατηγορηματικά να αξιολογηθούν, δηλώνοντας πως «αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης», τονίζοντας πως η κατεύθυνση αυτή είναι σαφής προς το Υπουργείο.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε προτάσεις για περιορισμένη μείωση της διδακτέας ύλης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει παρεμβάσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα της διδασκαλίας. «Με ικανοποίηση άκουσα πως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται προτάσεις για λελογισμένη μείωση της ύλης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εντοπίζονται οι κλίσεις, οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών από την ηλικία της τρίτης γυμνασίου, ώστε να υποστηρίζεται η ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια συνολική ανασκόπηση των παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας πως η εικόνα στα σχολεία έχει βελτιωθεί αισθητά. Τόνισε ότι από το 2019 έχουν προστεθεί στο εκπαιδευτικό δυναμικό 39.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ έγιναν σημαντικές αλλαγές, όπως η εισαγωγή αγγλικών στο νηπιαγωγείο και η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών μέσω της τεχνολογίας, όπως η τοποθέτηση 36.000 διαδραστικών πινάκων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναφέρθηκε επίσης στα kits ρομποτικής που προμηθεύτηκαν τα σχολεία, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να εξοικειωθούν με σύγχρονες τεχνολογίες και να αναπτύξουν δεξιότητες μέσα από πιο διαδραστικές διαδικασίες μάθησης. Επιπλέον, σημείωσε την εφαρμογή πολιτικών κατά της σχολικής βίας, μέσω της πλατφόρμας stopbullying, η οποία έχει αποδώσει κάποια πρώτα αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, όπως και στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, όπου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν εξετάσεις εισαγωγής. Τόνισε ότι η ίδρυση των Ωνάσειων Σχολείων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου δημόσιας εκπαίδευσης, το οποίο θα δώσει πολύτιμα διδάγματα για τη βελτίωση των σχολείων συνολικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση περισσότερων από 600 σχολείων, τα πρώτα εκ των οποίων θα παραδοθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Σε σχέση με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών εργαλείων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο για την αποφόρτιση των εκπαιδευτικών από διοικητικές εργασίες όσο και για την υποστήριξη των μαθητών στη μάθηση. Ειδική μνεία έκανε στο Ψηφιακό Φροντιστήριο, ένα πρόγραμμα που φαίνεται να έχει αποδώσει, αφού χρησιμοποιείται από δεκάδες χιλιάδες μαθητές, ιδιαίτερα της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκινούν στις 30 Μαΐου.