Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο

Η Ελλάδα εκπέμπει ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (25/4), σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον οικονομικών αναταράξεων και αβεβαιότητας, που τροφοδοτούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση δασμών, η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής με στόχο τη θωράκιση της εγχώριας οικονομίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πορεία αυτή υποστηρίζεται από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία για το 2024 ανήλθαν στο 4,8% του ΑΕΠ ήτοι 11,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένα από τις προσπάθειες για περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το δημοσιονομικό αυτό περιθώριο επιτρέπει αφενός την πρόωρη εξυπηρέτηση των δανείων της μνημονιακής περιόδου, αφετέρου τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρώτη δόση του μερίσματος, ύψους 1 δισ. ευρώ, την Τρίτη του Πάσχα (22/4), ενώ τον Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, αναμένονται νέες εξαγγελίες με φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη.

Αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας από το πρώτο μνημόνιο του 2010, η Ελλάδα είχε λάβει 52,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το υπόλοιπο έχει μειωθεί στα 31 δισ. ευρώ χάρη σε αποπληρωμές. Με την καταβολή ακόμη 5,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, το ποσό θα περιοριστεί περαιτέρω στα 26 δισ. ευρώ. Ο Πιερρακάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε νωρίτερα τα δάνεια προς το ΔΝΤ και δήλωσε από την Ουάσινγκτον: «Πρέπει να αποπληρώσουμε και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου και θέλουμε να το κάνουμε δέκα χρόνια νωρίτερα. Το ουσιαστικό είναι να μπορεί κανείς να το κάνει αυτό γιατί βγάζει βάρος από πάνω του. Μειώνοντας το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούμε φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία».

Το κυβερνητικό σχέδιο, που έχει ήδη κατατεθεί στον ESM, προβλέπει την πρόωρη αποπληρωμή σημαντικού μέρους των δανείων που λήγουν από το 2033 έως το 2041, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πρώτου μνημονίου. Υπενθυμίζεται ότι οι δόσεις για τα δάνεια του EFSF, ύψους 141,8 δισ. ευρώ, ξεκίνησαν να αποπληρώνονται από το 2024 και θα συνεχιστούν έως το 2056, ενώ το δάνειο του ESM, ύψους 86 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να εξοφλείται από το 2034 με προοπτική ολοκλήρωσης το 2060.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρόωρη εξυπηρέτηση των δανείων σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ανάπτυξης θα επιταχύνει περαιτέρω τη μείωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη του Πάσχα (22/4), το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ για το 2024, σημειώνοντας πτώση από το 163,9% του 2023.

Exit mobile version