Σχέδιο Δένδια για ενίσχυση του στρατού: Στόχος οι 150.000 εθελοντές έφεδροι σε 5 χρόνια

Σχέδιο Δένδια για ενίσχυση του στρατού: Στόχος οι 150.000 εθελοντές έφεδροι σε 5 χρόνια

Ο στόχος της «Ατζέντας 2030» είναι, μέσα στην επόμενη πενταετία, να έχει δημιουργηθεί μια δύναμη 150.000 ενεργών εθελοντών εφέδρων, οι οποίοι θα διαθέτουν διαφορετικό είδος εκπαίδευσης και ετοιμότητας και θα μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τις ένοπλες δυνάμεις σε επιχειρησιακές ανάγκες.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στη διάρκεια ημερίδας για την «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Απριλίου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».

Ο υπουργός χαρακτήρισε την εκδήλωση αυτή ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», επισημαίνοντας πως η αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του θεσμού της εφεδρείας αποτελεί βασικό πυλώνα αυτού του σχεδίου.

Όπως ανέφερε, διαμορφώνεται μια νέα εφεδρεία, ένας συμπληρωματικός θεσμός που θα γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του επαγγελματικού στρατού και της γενικής επιστράτευσης. Εισάγεται ο θεσμός του ενεργού εθελοντή εφέδρου, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν όσοι ολοκληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία ως οπλίτες ή δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί, ενώ θα αναζητηθεί και η ένταξη όσων έχουν απολυθεί την τελευταία δεκαετία.

Τόνισε ότι η αναβάθμιση της εφεδρείας, πέραν της αξιακής της σημασίας, είναι στρατηγικά αναγκαία λόγω του αριθμητικού πλεονεκτήματος των πιθανών απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα, κάτι που καθιστά την ενίσχυση του ενεργού στρατεύματος επιβεβλημένη.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι στηρίζει τον θεσμό της εφεδρείας με κριτήριο την αξιοκρατία, καθώς θεωρεί πως αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον πολίτη, το κράτος και την πατρίδα. Υπενθύμισε ότι από την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μέχρι το 1940, οι ένοπλοι πολίτες αποτέλεσαν τη βάση της ελευθερίας, ενώ η συμβολή των εφέδρων στους αγώνες του έθνους καταγράφεται για πάνω από 2.500 χρόνια.

Δήλωσε ότι ο πολίτης-οπλίτης είναι το προπύργιο της εθνικής ασφάλειας, εξηγώντας ότι, ενώ υπάρχει ένας βασικός κορμός επαγγελματιών στρατιωτικών, αυτός ενισχύεται από τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα, την οικογένεια και την κοινωνία όταν απαιτηθεί.

Η «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνει πλήρως την αναδιοργάνωση της εφεδρείας, αλλά και την αναμόρφωση της θητείας, με κεντρικό άξονα την επιχειρησιακή και ρεαλιστική εκπαίδευση των εφέδρων, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων που θα απαιτούν εξειδικευμένους χειριστές.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτο το δυναμικό των πολιτών που θέλουν να προσφέρουν στην εθνική άμυνα, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης των εφέδρων, μέσω της σύνδεσης της εφαρμογής «Έφεδρος» με το gov.gr για την ηλεκτρονική αποστολή επιστρατευτικών εγγράφων. Εξέφρασε επίσης την πρόθεση για τη θέσπιση κινήτρων και αντισταθμιστικών παροχών για την ενεργό εφεδρεία, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, σημείωσε ότι η αντίληψη για διαρκή ειρήνη που επικράτησε στον 20ό αιώνα δεν επαληθεύτηκε και ότι οι πρόσφατες διεθνείς συνθήκες απαιτούν εγρήγορση και προσαρμογή. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους εφέδρους και εκπροσώπους οργανώσεων να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση της νέας εφεδρείας, επισημαίνοντας την ανάγκη να αντληθούν βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επανεξέτασης της υφιστάμενης διασποράς στρατοπέδων και μονάδων, παρά τις τοπικές αντιδράσεις, καθώς το εθνικό συμφέρον είναι υπεράνω των τοπικών συμφερόντων.

Κατέληξε αναφέροντας ότι ο θεσμός του εφέδρου είναι η ασπίδα του κράτους και ότι, σε αντίθεση με την τάση άλλων χωρών για καθαρά επαγγελματικούς στρατούς, η Ελλάδα επιλέγει να ενισχύσει τον θεσμό του πολίτη-οπλίτη, θεωρώντας πως αυτή η επιλογή ενισχύει τη Δημοκρατία.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής Άγγελος Συρίγος, οι βουλευτές Ειρήνη Κασιμάτη και Στυλιανός Φωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Κωστίδης, εκπρόσωποι των ΓΕΝ και ΓΕΑ, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόντες ήταν επίσης ο μητροπολίτης Περιστερίου και έφεδρος αξιωματικός Πυροβολικού Γρηγόριος, εκπρόσωποι της Ανωτάτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών και εκπρόσωποι 39 συνδέσμων εφέδρων αξιωματικών απ’ όλη τη χώρα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Κωστίδης, ο Άγγελος Συρίγος, ο μητροπολίτης Γρηγόριος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Φίλιππος Κωσταράς και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Κύπρος Μάνουλος.

Ακολούθησε παρουσίαση των αλλαγών που προγραμματίζονται και παραδείγματα από πρακτικές άλλων χωρών, ενώ έλαβε χώρα συζήτηση υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου και εφέδρου αξιωματικού Κώστα Σαρικά.

Exit mobile version