Ανησυχία στις Βούτες Ηρακλείου από δύο μεγάλες ρηγματώσεις, μήκους 150 μέτρων

Ανησυχία στις Βούτες Ηρακλείου από δύο μεγάλες ρηγματώσεις, μήκους 150 μέτρων

Ανησυχία επικρατεί στο χωριό Βούτες του Ηρακλείου, καθώς δύο εκτεταμένες ρηγματώσεις, συνολικού μήκους 150 μέτρων, έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες, διατρέχοντας αυλές δέκα κατοικιών, τον περίβολο ενός ναού, καθώς και τμήματα του οδικού δικτύου της περιοχής.

Προς το παρόν, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταλήξει αν το φαινόμενο αποτελεί εξέλιξη κάποιου γεωλογικού μηχανισμού. Η τελική εκτίμηση παραμένει ανοιχτή, καθώς οι έρευνες επικεντρώνονται στο αν οι ρωγμές έχουν προκαλέσει διαρροές νερού από υπόγειες σωληνώσεις ή αν κάποια προϋπάρχουσα διαρροή οδήγησε στην εμφάνισή τους. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με ειδικό που βρέθηκε στο σημείο μαζί με τον δήμαρχο Ηρακλείου, αφορά γεωλογική καθίζηση, ενδεχομένως εξαιτίας μετακινήσεων στο βουνό.

Όπως εκτίμησε μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που πραγματοποίησε αυτοψία, πρόκειται πιθανότατα για φαινόμενο διαφορικής καθίζησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα, δημιουργώντας έντονες ρωγμές με ποικίλη κλίση και κατεύθυνση, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στα σημεία στατικής στήριξης των κατασκευών.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι ρωγμές εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες και δεν είχαν προηγηθεί παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν, γεγονός που εντείνει την ανησυχία τους.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, χαρακτήρισε το ζήτημα ως υψίστης προτεραιότητας, επισημαίνοντας πως θα απαιτηθεί εξειδικευμένη μελέτη για τη διερεύνηση των αιτίων και την εξεύρεση λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, βρίσκεται σε επαφή με τα Υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης.

Μετά από επικοινωνία με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, αποφασίστηκε να μεταβεί στην περιοχή ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στόχος της επίσκεψης είναι η διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου, η αξιολόγηση του κινδύνου επέκτασης σε γειτονικές περιοχές και η προετοιμασία μέτρων αντιμετώπισης. Μετά την αυτοψία, θα αποφασιστεί εάν απαιτείται η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Exit mobile version