Ουκρανία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ζελένσκι για «μυστική διπλωματία» και ΙΧ πολιτική

Ουκρανία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ζελένσκι για «μυστική διπλωματία» και ΙΧ πολιτική

Η αντιπολίτευση στην Ουκρανία ζητά από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραστεί στο Κοινοβούλιο και να δώσει εξηγήσεις στους βουλευτές σχετικά με την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών και τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ουκρανοί βουλευτές, οι οποίοι όπως επισημαίνει το Politico, θα κληθούν να εγκρίνουν οποιαδήποτε συμφωνία υπογραφεί, δηλώνουν ότι αισθάνονται αποκλεισμένοι από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Κατηγορούν τον Ζελένσκι και τα μέλη της ομάδας του ότι δεν τους ενημερώνουν επαρκώς για τις εξελίξεις.

«Η παράταξη της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στη Verkhovna Rada ζητά τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης με την παρουσία του προέδρου Ζελένσκι, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της Ουκρανίας για την επίτευξη ειρήνης και να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της διαπραγματευτικής διαδικασίας», ανέφερε η παράταξη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη (23/4).

«Η Ουκρανία διαπραγματεύεται, δεν παραδίνεται»

Η Ουκρανία συνεχίζει να αγωνίζεται για να ακουστεί σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά το μέλλον της. Το Κίεβο έχει πλέον μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, όμως αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Ρωσία για να προχωρήσει σε παραχωρήσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα εδαφών και φυσικών πόρων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει σε παραχώρηση εδαφών, αλλιώς «οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διαμεσολάβηση», υπογραμμίζοντας ότι η σύγκρουση πρέπει να σταθεροποιηθεί στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.

Σύμφωνα με το Politico, η Ουάσινγκτον έχει προτείνει την αναγνώριση της Κριμαίας —την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014— ως ρωσικού εδάφους. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του την Τετάρτη, εξέφρασε την ενόχλησή του για τη διστακτικότητα της Ουκρανίας να αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται «take-it-or-leave-it», δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και δίνει στη Ρωσία το δικαίωμα να διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από το 2022, για να πουλά ενέργεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Γιούλια Σβιριντένκο σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία που θα δίνει στη Ρωσία τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει ακόμα πιο ισχυρή. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας. Εάν δεν διασφαλιστεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία χρειάζεται δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, επαρκείς ώστε να αποτρέψουν μελλοντική επιθετικότητα και σαφείς για τη διατήρηση της ειρήνης», πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση επιμένει να ενημερωθεί πλήρως για το πώς η κυβέρνηση Ζελένσκι σκοπεύει να πετύχει μια βιώσιμη ειρήνη. «Οι Ουκρανοί δεν πρέπει να ενημερώνονται για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέσα από τα ξένα μέσα, τον υπουργό Εξωτερικών Ρούμπιο ή τους ειδικούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κέλογκ, αλλά από τις ουκρανικές Αρχές», έγραψε η Ιρίνα Γερασένκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης, στο Facebook.

Η Γερασένκο υποστήριξε ακόμη πως η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία είναι δύσκολα εφικτή και πως η επίτευξη ειρήνης αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε σε 24 ώρες, ούτε σε 100 ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το κόμμα Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη επανέλαβε την απαίτησή του ο πρόεδρος Ζελένσκι να παραστεί στην ειδική συνεδρίαση της Βερχόβνα Ράντα, για να παρουσιάσει το ουκρανικό σχέδιο ειρήνης και να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Η Γερασένκο έθεσε επίσης ερωτήματα για τη συμφωνία σχετικά με τα ορυκτά αποθέματα της Ουκρανίας, ρωτώντας αν αυτό το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε σε πρόταση του Τραμπ, βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας —μια πρωτοβουλία που αποδίδεται στον ίδιο τον Ζελένσκι— και αναρωτήθηκε πώς αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης και των εγγυήσεων ασφαλείας. Επισήμανε πως τους τελευταίους μήνες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης αποφεύγουν να επικοινωνήσουν με το Κοινοβούλιο.

Η ίδια τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκαταστήσει τη συνεργασία της με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν επιβαρυνθεί λόγω έντονων αντιπαραθέσεων στον Λευκό Οίκο. Υπογράμμισε πως χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουκρανία δύσκολα θα αντέξει τη ρωσική επιθετικότητα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία των διπλωματικών πρωτοβουλιών στον Ζελένσκι και στο επιτελείο του.

Σε εκκρεμότητα η συμφωνία για τα ορυκτά

Ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει πως βασική προτεραιότητα της Ουκρανίας είναι η επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια ειρηνευτική συμφωνία. Όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά, μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα μνημόνιο συνεργασίας και πρόθεσης, ενώ οι νομικές ομάδες εργάζονται για τη σύνταξη νέου σχεδίου που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο της Ουκρανίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε ο Ζελένσκι την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στην έκκληση της αντιπολίτευσης, καθώς το επιτελείο του ασχολείται με διπλωματικές επαφές στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ. Παράλληλα, σχεδιάζεται περιοδεία στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζεται και ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ιταλία, στο περιθώριο της εξοδίου ακολουθίας για τον Πάπα Φραγκίσκο. Στη συνέχεια, η ουκρανική αποστολή θα ταξιδέψει στην Ισπανία και την Πολωνία.

Exit mobile version