Διεθνής Αμνηστία: “Ο ισραηλινός στρατός διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα”

Διεθνής Αμνηστία: "Ο ισραηλινός στρατός διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα"

«Ο κόσμος παρακολουθεί ζωντανά στις οθόνες του» την τέλεση «γενοκτονίας» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, στον πρόλογο της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

«Από την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς διέπραξε αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και αιχμαλώτισε περισσότερους από 250 ανθρώπους, ο κόσμος είναι μάρτυρας μιας γενοκτονίας. Τα κράτη παρακολουθούν, αδρανώς, το Ισραήλ να σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιες, να εξαφανίζει οικογένειες και γενιές, να ισοπεδώνει σπίτια, μέσα επιβίωσης, νοσοκομεία και σχολεία», σημειώνει η κ. Καλαμάρ (σελ. 9).

Στο μέρος της έκθεσης που αναφέρεται στη Μέση Ανατολή (σελ. 59 και εξής), η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει τις κατηγορίες για γενοκτονία που είχε ήδη διατυπώσει το 2024, κατηγορίες τις οποίες το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

«Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι το Ισραήλ διέπραξε πράξεις που απαγορεύονται από τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, με πρόθεση να καταστρέψει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, διαπράττοντας γενοκτονία», επισημαίνει η οργάνωση.

Η αναφορά περιγράφει συγκεκριμένα «ανθρωποκτονίες», «σοβαρές σωματικές και ψυχικές βλάβες», «καταναγκαστικές εκτοπίσεις» και «εξαφανίσεις», καθώς και «εκ προθέσεως επιβολή συνθηκών διαβίωσης με στόχο την εξόντωση».

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 μετά από μεγάλη έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα 1.218 νεκρούς, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων στοιχείων από το Ισραήλ. Από τους 251 απαχθέντες, 58 παραμένουν αιχμάλωτοι, ενώ 34 θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και έκτοτε διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 52.243 ανθρώπων, στην πλειοψηφία αμάχων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ως αξιόπιστα.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δηλαδή περίπου το 90% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εκτοπιστεί, και κατηγορεί το Ισραήλ για τη «σκόπιμη πρόκληση άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής».

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είχε διακόψει πλήρως τις παραδόσεις στις 2 Μαρτίου, λίγο πριν λήξει μια δίμηνη εκεχειρία.

Η οργάνωση επικρίνει τη διεθνή κοινότητα για την αδράνειά της, σημειώνοντας ότι «μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υποστήριξαν δημόσια τις ισραηλινές ενέργειες, θέτοντας σε αμφισβήτηση την καθολική ισχύ του διεθνούς δικαίου» (σελ. 60).

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του Ισραήλ, τα οποία, κατά την Αμνηστία, η ισραηλινή κυβέρνηση αγνόησε. Παράλληλα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το 2024 εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το ΔΠΔ είχε επίσης εκδώσει ένταλμα για τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, το οποίο ακυρώθηκε μετά τον θάνατό του σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα τον Ιούλιο του 2024.

«Η Γάζα αποτελεί δοκιμασία για τη διεθνή δικαιοσύνη και για την ίδια μας την ανθρωπιά», δήλωσε η Χέμπα Μοράγεφ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε συνέντευξη Τύπου, αναδεικνύοντας το «ακραίο μέγεθος» των καθημερινών δεινών που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

Exit mobile version