ΕΡΤ: Πρόεδρος ο Γιάννης Παπαδόπουλος με τις ψήφους της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Βουλής

ΕΡΤ: Πρόεδρος ο Γιάννης Παπαδόπουλος με τις ψήφους της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Βουλής

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, παρουσίασε τις βασικές αρχές που προτίθεται να εφαρμόσει στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, κάνοντας λόγο για αξιοπιστία, πολυφωνία, ισότιμη μεταχείριση, κοινωνική ένταξη και υπεύθυνη διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Η τοποθέτησή του εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία, κατά πλειοψηφία, εξέφρασε θετική γνώμη για την τοποθέτησή του. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η διοίκηση της ΕΡΤ προέκυψε μέσω διαδικασίας του ΑΣΕΠ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θανάσης Μπούρας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Παπαδόπουλο, ενώ ο ίδιος, αναλαμβάνοντας το νέο του ρόλο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται απλώς για επαγγελματικό ορόσημο, αλλά για προσωπική αποστολή, δεδομένου ότι ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία στην ΕΡΤ και αντλεί εμπειρίες και αρχές από τη διαδρομή του εκεί. Τόνισε ότι στόχος είναι η μετατροπή της ΕΡΤ σε ισχυρό και ανταγωνιστικό δημόσιο μέσο, σημειώνοντας πως η δύναμή της είναι οι εργαζόμενοί της.

Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, επεσήμανε ότι ο κ. Παπαδόπουλος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να ηγηθεί της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντάς τον ικανό, καταρτισμένο και με αναγνωρισμένη πορεία.

Η αντιπολίτευση, πλην του ΠΑΣΟΚ που επέλεξε να δηλώσει «παρών», εξέφρασε αντιρρήσεις, κυρίως λόγω πολιτικής διαφωνίας με το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ. Ο Δημήτρης Μπιάγκης από το ΠΑΣΟΚ, σεβόμενος το πρόσωπο του νέου προέδρου, αιτιολόγησε την ουδετερότητα του κόμματος. Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση οφείλει να λειτουργεί με δημοκρατικό χαρακτήρα και να ενισχύει την κριτική σκέψη. Αντίστοιχες απόψεις εξέφρασαν και οι εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αρκετούς να διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρόσωπο του Γιάννη Παπαδόπουλου, υπογραμμίζοντας πως η στάση τους είναι καθαρά πολιτική.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στάθηκε στην κάλυψη των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, κατηγορώντας την ΕΡΤ για αποσιώπηση και κατευθυνόμενη πληροφόρηση, ενώ από την πλευρά των Σπαρτιατών ο Πέτρος Δημητριάδης έθεσε θέμα αποκλεισμού του κόμματος από την κάλυψη του δημόσιου μέσου.

Απαντώντας στην κριτική, ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι η αρχική κάλυψη του συλλαλητηρίου στις 12 το μεσημέρι δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του γεγονότος. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι στα επόμενα δελτία, και ειδικά στο απογευματινό της 28ης Φεβρουαρίου, η ΕΡΤ ανταποκρίθηκε επάξια, επαινώντας την προσπάθεια του προσωπικού.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ και δεσμεύθηκε για την ενίσχυσή τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στα τρία βασικά σημεία που θεωρεί ως κρίσιμα για την επόμενη φάση της δημόσιας τηλεόρασης: την αξιοκρατική επιλογή διοίκησης μέσω ΑΣΕΠ, τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων πόρων και την απόδοση πλεονάσματος προς όφελος των πολιτών. Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η διαδικασία διορισμού της νέας διοίκησης έγινε με ανοικτή και αξιοκρατική διαδικασία.

Exit mobile version