Η Hellenic Train απέλυσε τον πρόεδρο των μηχανοδηγών, Κώστα Γενηδούνια, ο οποίος προειδοποιούσε πριν από τα Τέμπη για την ασφάλεια των τρένων

Η Hellenic Train απέλυσε τον πρόεδρο των μηχανοδηγών, Κώστα Γενηδούνια, ο οποίος προειδοποιούσε πριν από τα Τέμπη για την ασφάλεια των τρένων

Η Hellenic Train προχώρησε στην απόλυση του Κώστα Γενηδούνια, προέδρου των μηχανοδηγών και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, το απόγευμα της Τετάρτης. Η κοινοποίηση της απόφασης έγινε με εξώδικο που θυροκολλήθηκε στην κατοικία του, λίγες μόλις ώρες αφότου ο ίδιος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του στο σωματείο των μηχανοδηγών, ενόψει των επικείμενων εκλογών στις 14 και 15 Μαΐου.

Ο ίδιος συνδέει άμεσα την απόλυσή του με τις εσωτερικές εξελίξεις στο σωματείο, αφήνοντας αιχμές για πολιτική σκοπιμότητα. Ο Γενηδούνιας υπήρξε από τους πρώτους που, ήδη από το 2021, είχαν επισημάνει επανειλημμένα τα ζητήματα ασφάλειας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Είχε αποστείλει εξώδικα στην ηγεσία του ΟΣΕ και στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ είχε δηλωθεί ως μάρτυρας στη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών, αν και τελικώς δεν κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Η απόλυσή του συνέπεσε χρονικά με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, γεγονός που εντείνει τις αντιδράσεις.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητεί την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η σιωπή σε μια υπόθεση τέτοιας βαρύτητας θα συνιστά πολιτικό εκτροχιασμό. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως η αποπομπή ενός συνδικαλιστή που είχε γνωστοποιήσει θεσμικά τους κινδύνους στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την επιλογή της χρονικής στιγμής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά για μια πράξη που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, καταγγέλλοντας σχέδιο συγκάλυψης. Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε την ενέργεια «τιμωρία του συνδικαλισμού», ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «μαφιόζικες πρακτικές με κυβερνητικές πλάτες».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για παρέμβαση με απευθείας εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου και σημείωσε ότι η απόλυση επιχειρεί να φιμώσει όποιον ανέδειξε πτυχές του δυστυχήματος στα Τέμπη που δεν συμβαδίζουν με την επίσημη εκδοχή.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και από στελέχη της Νέας Αριστεράς, με τον Αλέξη Χαρίτση και την Έφη Αχτσιόγλου να ζητούν άμεση ανάκληση της «τρομοκρατικής» –όπως τη χαρακτηρίζουν– απόλυσης, κάνοντας λόγο για επιχείρηση φίμωσης και εκδίκησης απέναντι σε μια φωνή που εξέθεσε κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε τη χρονική σύμπτωση μεταξύ της απόλυσης και της άφιξης της δικογραφίας στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα περιφρόνησης της κοινής γνώμης.

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για «καθεστωτική ενέργεια» από μια εταιρεία που λειτουργεί με την ανοχή της κυβέρνησης, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της.

Ο Νίκος Φωτόπουλος, μέλος της ΓΣΕΕ, έκανε λόγο για «στοχοποίηση άνευ προηγουμένου», εκτιμώντας ότι η απόλυση στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Παράλληλα, τα σωματεία των εργαζομένων στη Hellenic Train ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας τόσο στην απόλυση όσο και στις μισθολογικές προτάσεις της εταιρείας. Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση 30 ευρώ από το 2025 έως το τέλος του 2026, χαρακτηρίζοντάς τη προσβλητική για όσους στήριξαν την επιχείρηση μέσα από διαδοχικές κρίσεις.

«Ανάμεσα στα κέρδη τους και στις ζωές μας, η επιλογή είναι μία: οι ζωές μας», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Exit mobile version