Νέοι απροειδοποίητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Νέοι απροειδοποίητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Οι αρχές Πολιτικής Προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττουν αδιάκοπα την περιοχή που τελεί υπό απόλυτο αποκλεισμό εδώ και δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας, Μοχάμεντ αλ Μουγάιρ, εννέα από τα θύματα σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Εικόνες που κατέγραψαν συνεργεία του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν κατοίκους να σκάβουν με τα χέρια στα ερείπια προσπαθώντας να εντοπίσουν ζωντανούς. «Δεν προηγήθηκε προειδοποίηση, ούτε τηλεφώνημα. Ξυπνήσαμε μες στη νύχτα από καπνούς, γκρεμισμένους τοίχους, σκόνη και πέτρες να πέφτουν πάνω μας», είπε ο Μοχάμεντ ας Σέιχ, ενώ γύρω του υπήρχαν διαλυμένα τμήματα από τσιμέντο.

Όπως ανέφερε, «ανασύραμε νεκρούς και κομμένα μέλη από τα χαλάσματα». Ακόμη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από χτύπημα που στόχευσε το σπίτι της οικογένειας Αλ Μάσρι στην πόλη Μπέιτ Λάχια, στα βόρεια της Λωρίδας, ενώ άλλοι έξι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια επίθεσης σε κοινόχρηστη κουζίνα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε άλλα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα, αναφέρθηκαν επιπλέον τουλάχιστον 21 θύματα, ανεβάζοντας τον ημερήσιο απολογισμό στους 42 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επαναλάβει τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα από τις 18 Μαρτίου, όταν κατέρρευσε η προσωρινή εκεχειρία διάρκειας δύο μηνών με τη Χαμάς, η οποία είχε συμφωνηθεί έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές, η επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά την επίθεση εκείνη, 58 συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει τον θάνατο 34 εξ αυτών. Η Χαμάς διατηρεί επίσης τη σορό Ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε σε προηγούμενο γύρο συγκρούσεων το 2014.

Από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ έχει διακόψει πλήρως την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι ιδιοποιείται το περιεχόμενό της. Η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, θεωρεί τον απόλυτο αποκλεισμό ως το μοναδικό μέσο για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο ΟΗΕ συνεχίζει να απευθύνει εκκλήσεις, χωρίς αποτέλεσμα, ζητώντας την επανέναρξη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, που θεωρείται κρίσιμη για την επιβίωση του πληθυσμού, ο οποίος, σύμφωνα με διεθνείς αξιωματούχους, κινδυνεύει με πείνα.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προειδοποίησε πως η ανθρωπιστική υποστήριξη στη Γάζα βρίσκεται στα όρια «ολικής κατάρρευσης». Ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση κρίσεων, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξευτελιστική».

Σύμφωνα με τις αρχές υγείας της Χαμάς, τις οποίες ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστες, οι επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 52.418 ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

Exit mobile version