Νίκος Ανδρουλάκης στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: “Τα επιδόματα είναι παυσίπονα – Η χώρα πρέπει να αποκτήσει σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς” 

Νίκος Ανδρουλάκης στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: "Τα επιδόματα είναι παυσίπονα – Η χώρα πρέπει να αποκτήσει σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς" 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε ομιλία του στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης όλων των παραμέτρων ισχύος της χώρας, με έμφαση στο δημογραφικό, το κοινωνικό κράτος, την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική σταθερότητα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, η οποία, όπως επεσήμανε, έχει σοβαρά διαβρωθεί.

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι τα επιδόματα δεν αποτελούν λύση αλλά προσωρινά μέτρα και ότι απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως ο εντατικός έλεγχος της αγοράς, ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και μια νέα παραγωγική στρατηγική.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θριαμβολογεί για το υπερπλεόνασμα», όμως όπως είπε, η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Αντιπαρέβαλε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 που δεν έχει ανακτήσει το ΑΕΠ του 2010, διατηρώντας παράλληλα τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη και το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Στο ζήτημα του κόστους ζωής, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την ακρίβεια ως ένα φαινόμενο που έχει παγιωθεί και επανέλαβε ότι η αγορά βρίσκεται υπό τον έλεγχο ισχυρών ολιγοπωλιακών συμφερόντων. Τόνισε ότι απαιτείται σαφής πολιτική πρόθεση για την καταπολέμηση της αυθαιρεσίας των καρτέλ και των πολυεθνικών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια, παρά τις επιστολές του πρωθυπουργού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να πάψει να εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς προμηθευτές και να αξιοποιήσει την εγχώρια αμυντική παραγωγή. Επισήμανε ότι παρά τις ανακοινώσεις περί συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας κατά 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα, στην πράξη η συμμετοχή είναι μόλις 1% σε συμβάσεις ύψους 16 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση, προειδοποίησε για την αύξηση του παγκόσμιου χρέους στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως το 2030 και σημείωσε την ανάγκη ριζικών αλλαγών για την ανακατανομή πλούτου, την πράσινη μετάβαση με κοινωνική δικαιοσύνη και την προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι η προσέγγιση Τραμπ, με την υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων και την επιβολή δασμών, δεν είναι βιώσιμη και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί και η συνεργασία μεταξύ κρατών.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις εσωτερικές αδυναμίες και όχι στις εξωτερικές προκλήσεις, όπως οι δασμοί του Τραμπ. Κάλεσε για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών και υπογράμμισε ότι τα κονδύλια για τις πολιτικές συνοχής δεν πρέπει να περικοπούν.

Στο ζήτημα της Τουρκίας, τόνισε την ανάγκη να αποκλειστεί η συμμετοχή της από τη νέα ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, καθώς, όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατόν χώρα που διατηρεί στρατό κατοχής και διατηρεί το casus belli να περιλαμβάνεται σε δομές της ευρωπαϊκής άμυνας. Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν ενιαία στάση στο θέμα αυτό.

Καταλήγοντας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος με στρατηγική, συνεννόηση και σοβαρό δημόσιο διάλογο.

Exit mobile version