Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε τα νέα μέτρα για τα πανεπιστήμια

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε τα νέα μέτρα για τα πανεπιστήμια

Το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική.

Όπως προκύπτει από ασφαλείς πηγές, οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν:

  1. Υποχρεωτική σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα εντός προκαθορισμένης προθεσμίας. Η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης θα δρομολογείται άμεσα, με στόχο την ολοκλήρωση εντός δύο μηνών, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων όπου θα προβλέπεται παράταση.
  2. Αυτόματη αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για διάστημα δύο ετών σε περιπτώσεις άσκησης ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά προσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας ή για σοβαρές ζημιές σε εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης, προβλέπεται οριστική διαγραφή του φοιτητή.
  3. Πειθαρχικά και διοικητικά μέτρα κατά Πρυτάνεων ή μελών ΔΕΠ που δεν ανταποκρίνονται στις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές τους, καθώς και αυτόματες κυρώσεις όταν παραβιάζονται προβλεπόμενες προθεσμίες.
  4. Αναθεώρηση των Σχεδίων Ασφαλείας όλων των ΑΕΙ έως τα τέλη Ιουλίου, με έγκριση από αρμόδιο φορέα. Παράλληλα, επιβάλλεται η κατάρτιση ή ανανέωση των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Δημιουργείται Παρατηρητήριο Φαινομένων Βίας στο υπουργείο, ενώ ενισχύονται οι Μονάδες Ασφαλείας και Προστασίας κάθε πανεπιστημίου.
  5. Καθιερώνεται η υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας για τον έλεγχο πρόσβασης στους πανεπιστημιακούς χώρους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα σε ιδρύματα των μεγάλων πόλεων. Θα εγκατασταθούν και τεχνολογικά συστήματα παρακολούθησης εισόδου-εξόδου.
  6. Θεσπίζεται νέο ποινικό πλαίσιο ειδικά για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και ενδοοικογενειακής νομοθεσίας. Οι σχετικές υποθέσεις θα εκδικάζονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες, βάσει αυστηρών προθεσμιών και με την επιβολή αυστηρών ποινών, ειδικά όταν πρόκειται για οργανωμένες επιθέσεις.
  7. Σε περιπτώσεις όπου φοιτητής ευθύνεται για καταστροφή πανεπιστημιακής περιουσίας, θα υποχρεούται σε οικονομική αποκατάσταση της ζημιάς. Αν δεν εξοφλήσει το ποσό, η οφειλή θα βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται στην Εφορία για είσπραξη.
Exit mobile version