Ο Πούτιν πρότεινε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου

Ο Πούτιν πρότεινε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ορίζοντας ως ημερομηνία τη 15η Μαΐου και ως τόπο την Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κρεμλίνο, η ρωσική πρόταση παραμένει ενεργή και πλέον η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της ουκρανικής πλευράς.

Ο Πούτιν επέρριψε ευθύνες στο Κίεβο για την αποτυχία των συνομιλιών του 2022, δηλώνοντας πως η Ρωσία ουδέποτε αποχώρησε από αυτές και πως η ουκρανική κυβέρνηση ήταν εκείνη που διέκοψε τις συζητήσεις. Επανέλαβε πως ένα προσχέδιο συμφωνίας είχε ήδη συνταχθεί τότε, υπογεγραμμένο από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, αλλά – σύμφωνα με τον ίδιο – απορρίφθηκε με την παρέμβαση της Δύσης.

Επισημαίνοντας πως παραμένει ανοιχτός σε συζητήσεις χωρίς όρους, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η εξάλειψη των αιτίων της σύγκρουσης, ώστε να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη ειρήνη. Υπογράμμισε ότι υπάρχει πιθανότητα κατά τη διάρκεια των επαφών να υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός, η οποία να γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές.

Ο Πούτιν γνωστοποίησε επίσης πως πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων στην τουρκική επικράτεια, με την προσδοκία ότι η Άγκυρα θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πρόσφατες παραβιάσεις της εκεχειρίας από την ουκρανική πλευρά, κάνοντας λόγο για επιθέσεις σε διάφορα μέτωπα, κατά τη διάρκεια των ημερών κατά τις οποίες η Μόσχα είχε ανακοινώσει μονομερή παύση των εχθροπραξιών. Κατηγόρησε το Κίεβο ότι προχώρησε σε περίπου 36 επιθέσεις την περίοδο της εκεχειρίας της Ημέρας της Νίκης και ότι κατά παράβαση συμφωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία προέβη σε 130 επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών εντός του μορατόριουμ που ίσχυε από τις 18 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα του έχει καταβάλει επανειλημμένα προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, όμως η ουκρανική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της πασχαλινής εκεχειρίας σημειώθηκαν περίπου 5.000 παραβιάσεις από ουκρανικά στρατεύματα.

Στο ζήτημα των σχέσεων με την Ευρώπη, ο Πούτιν δήλωσε ότι παρά τις τεταμένες σχέσεις, ελπίζει πως οι επαφές με τα ευρωπαϊκά κράτη θα αποκατασταθούν στο μέλλον, βασισμένες στα διδάγματα της ιστορίας και τη θέληση των λαών. Άσκησε ωστόσο κριτική σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη σκληρή ρητορική τους και τις πιέσεις που ασκούν στη Μόσχα.

Οι δηλώσεις Πούτιν πραγματοποιήθηκαν ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες – μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας – επισκέφθηκαν την Ουκρανική πρωτεύουσα, ζητώντας από τη Ρωσία να συμφωνήσει άμεσα σε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, έληξε και η 72ωρη εκεχειρία που είχε ανακοινώσει η Μόσχα, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων και της στρατιωτικής παρέλασης της 9ης Μαΐου στη ρωσική πρωτεύουσα.

Exit mobile version