Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς – Ο Τραμπ αναφέρει «μεγάλη πρόοδο»

Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς – Ο Τραμπ αναφέρει «μεγάλη πρόοδο»

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για το ζήτημα των δασμών, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, ολοκληρώθηκαν μετά από μια ημέρα εντατικών διαβουλεύσεων και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Associated Press.

Λίγες ώρες μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε κοινωνικά δίκτυα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει προοπτική για «επανεκκίνηση του εμπορίου» ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο».

«Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) με την Κίνα, στην Ελβετία. Πολλά θέματα συζητήθηκαν, πολλά συμφωνήθηκαν. Διαπραγματεύτηκαν μια πλήρη επανεκκίνηση με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο. Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα Truth Social.

Η διαπραγμάτευση διήρκεσε πάνω από δέκα ώρες και στις συζητήσεις συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ, καθώς και κινεζική αποστολή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, Χε Λιφένγκ.

Ο αξιωματούχος που παρείχε πληροφορίες στο Associated Press διατήρησε την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει τη σταθερότητα των διεθνών αγορών, που ήδη ταλανίζονται από την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Καμία από τις δύο αντιπροσωπείες δεν προχώρησε σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης κατά την αποχώρησή της από τον χώρο των συνομιλιών.

Την Παρασκευή, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως εξετάζεται η πιθανότητα μείωσης έως και 80% των τιμωρητικών δασμών που έχει επιβάλει στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

«Ο πρόεδρος θα ήθελε να διευθετήσει το πρόβλημα με την Κίνα. Όπως έχει πει, θα ήθελε να ηρεμήσει η κατάσταση», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, σε παρέμβασή του στο Fox News.

Η πρόταση θεωρείται κυρίως συμβολική, καθώς ακόμη και στο προτεινόμενο επίπεδο, οι τελωνειακοί δασμοί θα παραμείνουν δυσβάστακτοι για την πλειονότητα των κινεζικών προϊόντων που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ αξιοποιεί τους δασμούς ως εργαλείο πίεσης απέναντι σε συμμάχους και ανταγωνιστές. Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιβάλει ή απειλήσει με υψηλούς δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι επιβαρύνσεις στα κινεζικά προϊόντα ανέρχονται στο 145%, ενώ το Πεκίνο έχει απαντήσει με δασμούς ύψους 125% στα αμερικανικά αγαθά.

Το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης είναι η σχεδόν πλήρης διακοπή του διμερούς εμπορίου, με συνέπεια σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη χαρακτηρίστηκαν ως «θετικό και εποικοδομητικό βήμα προς αποκλιμάκωση», σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Τον Απρίλιο είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη διαμάχη ΗΠΑ–Κίνας, σημειώνοντας ότι, αν και το διμερές εμπόριο αντιπροσωπεύει μόλις 3% του παγκόσμιου εμπορίου, ο αποσυντονισμός αυτών των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία δύο αποκομμένων οικονομικών μπλοκ με γεωπολιτικά κριτήρια.

Ο Χε Λιφένγκ προσήλθε στις συνομιλίες με ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση 8,1% στις εξαγωγές της για τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες των οικονομικών αναλυτών. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πτώση σχεδόν 18%.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ τόνισε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να μειώσει μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα. Πρέπει να δούμε παραχωρήσεις και από την πλευρά τους».

«Πιθανή έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία θα ήταν μια συμφωνία για την αναστολή των περισσότερων, αν όχι όλων, των δασμών που επιβλήθηκαν φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Μπόνι Γκλέιζερ, επικεφαλής του προγράμματος Ινδίας-Ειρηνικού στο German Marshall Fund, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο καθηγητής Σου Μπιν του China Europe International Business School (CEIBS) στη Σανγκάη θεωρεί απίθανη την επιστροφή των δασμών σε «λογικά επίπεδα». Όπως σχολίασε: «Ακόμη κι αν υπάρξει κάποια μείωση, θα περιοριστεί στο ήμισυ. Όμως ακόμη και έτσι, οι επιβαρύνσεις θα παραμείνουν υπερβολικά υψηλές για να επανέλθει η ομαλότητα στις εμπορικές συναλλαγές».

Exit mobile version