Το Πακιστάν απάντησε στις επιθέσεις της Ινδίας – Διεθνείς εκκλήσεις για διάλογο

Το Πακιστάν απάντησε στις επιθέσεις της Ινδίας - Διεθνείς εκκλήσεις για διάλογο

Οι εντάσεις ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν φούντωσαν περαιτέρω, καθώς το Ισλαμαμπάντ εξαπέλυσε επιθέσεις σε ινδικά εδάφη σε αντίποινα για τις πυραυλικές επιδρομές του Νέου Δελχί εναντίον πακιστανικών αεροπορικών εγκαταστάσεων.

Η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, σηματοδοτεί μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις των τελευταίων 30 χρόνων, με περισσότερους από 50 πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.

Οι χώρες της G7 απηύθυναν κάλεσμα για «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παραδοσιακά διατηρούν σχέσεις με το Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν πλησιάσει την Ινδία, προσφέρθηκαν να αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε την αποκατάσταση της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές «για να αποτραπούν πιθανές λανθασμένες εκτιμήσεις», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πληροφορίες από πακιστανικές πηγές ασφαλείας κάνουν λόγο για επιθέσεις εναντίον ινδικών στόχων μετά από τις πυραυλικές επιδρομές της Ινδίας μέσα στη νύχτα, που περιλάμβαναν πλήγματα σε αεροπορικές βάσεις κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

Ο ινδικός στρατός από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες κατά μήκος των δυτικών συνόρων της χώρας, καταγγέλλοντας «σαφή κλιμάκωση από το Πακιστάν».

Στην επαρχία Τζαμού του ινδικού Κασμίρ, τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Πακιστανικές αρχές σημείωσαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις του Νέου Δελχί στόχευσαν τις αεροπορικές βάσεις Νουρ Χαν, Μουρίντ και Σορκότ, με τα περισσότερα βλήματα να αναχαιτίζονται από την αντιαεροπορική άμυνα.

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού κατήγγειλε τις ενέργειες της Ινδίας, επιβεβαιώνοντας τα πλήγματα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χαουάζα Ασίφ, διέψευσε ότι έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, διαψεύδοντας έτσι προηγούμενη ανακοίνωση του στρατού.

Οι τελευταίες επιθέσεις εντάσσονται στον κύκλο κλιμάκωσης που ξεκίνησε μετά από την πολύνεκρη επίθεση της 22ας Απριλίου στην Παχαλγκάμ του ινδικού Κασμίρ, όπου 26 άτομα σκοτώθηκαν. Η Ινδία αποδίδει ευθύνες στο Πακιστάν για στήριξη ισλαμιστικής οργάνωσης, κατηγορία την οποία το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Έκτοτε, οι εκατέρωθεν στρατιωτικές επιθέσεις με πυραύλους, πυροβολικό και drones συνεχίζονται, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή, παρά τις συνεχείς διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Η G7, σε ανακοίνωσή της, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της περαιτέρω στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιφερειακή ασφάλεια και κάλεσε τις δύο χώρες να ξεκινήσουν άμεσα διάλογο.

Ο Μάρκο Ρούμπιο είχε επικοινωνία και με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, όπως και με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ προτίθενται να συνδράμουν στην έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με σκοπό την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προσχώρησε επίσης στις εκκλήσεις, ζητώντας από τις δύο πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν επιθετικές ενέργειες και να αναζητήσουν πολιτική λύση».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Exit mobile version