Η αντίδραση της Μόσχας στην πίεση των Ευρωπαίων ηγετών για άμεση, άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία ήρθε γρήγορα, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδέχεται την ιδέα απευθείας συνομιλιών, όχι όμως και μια άμεση κατάπαυση του πυρός. Η κίνησή του αυτή χαρακτηρίζεται από το BBC ως διπλωματικό ελιγμό: μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως «άνθρωπος της ειρήνης», χωρίς ωστόσο να περιορίσει τις επιχειρήσεις της Ρωσίας στο πεδίο.
Ο Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης για τα τελεσίγραφα, επιμένοντας πως η ειρήνη θα πρέπει να επιτευχθεί με όρους που εξυπηρετούν τη Ρωσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν «ρεαλιστικές προτάσεις». Η πρόταση για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να αποσκοπεί περισσότερο στο να κερδίσει χρόνο και ίσως να δοκιμάσει τις αντοχές του δυτικού συνασπισμού, παρά σε πραγματική διπλωματική πρόοδο.
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη, σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή ηγεσία: ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς έκριναν ανεπαρκή την πρόταση του Κρεμλίνου, ζητώντας εκεχειρία πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Η Ρωσία φαίνεται να ελπίζει σε καλύτερους όρους από μια διαρκώς ενισχυόμενη προσέγγιση με την Ουάσινγκτον, ενώ προσπαθεί να φανεί ως διαλλακτική στην παγκόσμια σκηνή. Όμως, με την εκεχειρία να μένει μόνο ως αίτημα και όχι ως πράξη, τα περιθώρια για ουσιαστική πρόοδο προς την ειρήνη παραμένουν στενά.