Ουκρανικό: Πυρετώδες παρασκήνιο και τακτικισμοί για κατάπαυση του πυρός

Ουκρανικό: Πυρετώδες παρασκήνιο και τακτικισμοί για κατάπαυση του πυρός

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο έντονη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας φαίνεται να οδηγεί σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Με τις εξελίξεις να θυμίζουν παρτίδα πόκερ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ακόμα και με την παρουσία του Αμερικανού προέδρου την Πέμπτη—ένα σενάριο που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε βέβαιος πως η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί παρά το βαρύ πρόγραμμά του λόγω της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. «Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Πέμπτης στην Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», δήλωσε, προσθέτοντας: «Σκεφτόμουν να πεταχτώ εκεί πέρα, αν και δεν ξέρω ακόμη πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη. Έχω τόσο πολλές συναντήσεις, αλλά σκεφτόμουν όντως να πετάξω προς τα εκεί… Πρέπει να έχουμε αποτελέσματα».

Η διπλωματική πίεση εντάθηκε το Σάββατο με την επίσκεψη στο Κίεβο των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, οι οποίοι ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο να αποδεχτεί πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Η πρόταση είχε τεθεί προηγουμένως από τις ΗΠΑ και συνοδευόταν από την απειλή νέων κυρώσεων, εάν απορριφθεί. Οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη έρθει σε επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης, εντείνοντας την πίεση προς τη Μόσχα.

Αντί της αποδοχής εκεχειρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς όρους στην Κωνσταντινούπολη, στη βάση των συνομιλιών που είχαν γίνει εκεί την άνοιξη του 2022 και είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο. Ο Τραμπ χαιρέτισε άμεσα την πρόταση, καλώντας τον Ζελένσκι να την αποδεχτεί. «Ο Πούτιν δεν θέλει συμφωνία εκεχειρίας με την Ουκρανία αλλά μια συνάντηση την Πέμπτη, στην Τουρκία, για να διαπραγματευθούν τον πιθανό τερματισμό αυτού του λουτρού αίματος. Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί άμεσα την πρόταση», έγραψε στο Truth Social.

Ο Ζελένσκι ανταποκρίθηκε δημόσια στην πρόσκληση, δηλώνοντας πως θα παρευρεθεί ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη και προσκαλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να πράξει το ίδιο. «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη», έγραψε στην πλατφόρμα Χ. Ωστόσο, έως αργά το βράδυ της Δευτέρας, δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η ρωσική πλευρά παραμένει αφοσιωμένη σε σοβαρές προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης, επισημαίνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των «βαθύτερων αιτιών» της σύγκρουσης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε επικοινωνίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ζελένσκι και τον Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την πρόθεσή του να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι «ένα καινούργιο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει» για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την πλευρά τους επέμειναν στο τελεσίγραφό τους, με κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι λεπτοδείκτες προχωρούν» και πως, εάν η Ρωσία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, «θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την επιβολή κυρώσεων».

Exit mobile version