Συμφωνία Μητσοτάκη – Μελόνι για επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ σε νέα τρένα και αμαξοστάσια

Συμφωνία Μητσοτάκη - Μελόνι για επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ σε νέα τρένα και αμαξοστάσια

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εμβάθυνση των ελληνοϊταλικών σχέσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, η οικονομία και το εμπόριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη. Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από την υπογραφή συμφωνίας 2 δισ. ευρώ για τον διπλασιασμό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Ιταλίας, καθώς και από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για επενδύσεις στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι διευρυμένες επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Ιταλίας επιβεβαίωσαν την κοινή στρατηγική των δύο κρατών σε κομβικά ζητήματα, όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ιταλικός κρατικός όμιλος σιδηροδρόμων, στον οποίο υπάγεται η Hellenic Train, υπέγραψαν μνημόνιο για την ενίσχυση των επιβατικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Οι Ιταλοί δεσμεύτηκαν να επενδύσουν 360 εκατ. ευρώ σε:

Οι επενδυτικές υποχρεώσεις θα κατοχυρωθούν με αναθεωρημένη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και της Hellenic Train, με ενσωματωμένες ρήτρες τήρησης χρονοδιαγραμμάτων.

Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του ιταλικού διαχειριστή TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας–Ιταλίας από 500 σε 1.500 MW. Η αναβάθμιση έρχεται ως συνέχεια των επενδύσεων της Ελλάδας σε ΑΠΕ και ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως κεντρικού πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην Κοινή Διακήρυξη που εκδόθηκε, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο μεσογειακών κρατών, όπως φάνηκε και από το εύρος των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, επεσήμανε ότι η κοινή στάση Ελλάδας και Ιταλίας εκπέμπει νέο μήνυμα στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα ζητήματα ενέργειας και σιδηροδρόμων. Η συμφωνία για τα σιδηροδρομικά αναμένεται να συμβάλει όχι μόνο στην ασφάλεια των επιβατών αλλά και στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας σε διεθνή δίκτυα, όπως ο IMEC που συνδέει Ινδία–Ευρώπη. Στον τομέα της ενέργειας, η διεύρυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ενισχύει τη θέση της χώρας ως εξαγωγέα καθαρής ενέργειας προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, Αθήνα και Ρώμη συμφωνούν στην ανάγκη για αυστηρή φύλαξη συνόρων, πάταξη των διακινητών και αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και οι δύο χώρες υφίστανται έντονες πιέσεις από τις ροές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε κράτος συμμετάσχει σε τέτοιο σχήμα, πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της Ένωσης, μια παρατήρηση που εκλήφθηκε ως αναφορά προς την Τουρκία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε επίσης ειδική μνεία στη σημασία της διατήρησης ισχυρών διατλαντικών δεσμών, επισημαίνοντας την ανάγκη συνοχής στο εσωτερικό της ΕΕ και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερων γεωστρατηγικών πρωτοβουλιών.

Exit mobile version