Η Λιβύη αναγνωρίζει στο εξής τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

"Χαιρετίζω το θάρρος, την ηγεσία και την απόφαση των λιβυκών αρχών", οι οποίες απέστειλαν επίσημη δήλωση σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Karim Khan σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Λιβύη δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης, της ιδρυτικής συνθήκης του ΔΠΔ. Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέπεμψε την κατάσταση στη Λιβύη στο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2011, μετά την έναρξη πρωτοφανών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, οι οποίες κατεστάλησαν με πρωτοφανή βιαιότητα. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στο Δικαστήριο να επιτελέσει το έργο του, μετά και την πρόσφατη εξομάλυνση στη συνεργασία με την Τρίπολη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Karim Khan κάλεσε την Πέμπτη τον Γενικό Εισαγγελέα της Λιβύης al-Seddik al-Sour να "συλλάβει και να παραδώσει" τον Osama Almasri Najim, εναντίον του οποίου το Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον Ιανουάριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Najim, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνος του κέντρου κράτησης Mitiga της Τρίπολης, καταζητείται για δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια που διαπράχθηκαν σε κρατούμενους από τις 15 Φεβρουαρίου 2015 είτε λόγω της θρησκείας τους, είτε γιατί ήταν ύποπτοι για "ανήθικη συμπεριφορά" ή για υποστήριξη σε ένοπλες ομάδες.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Karim Khan, εξήρε τις λιβυκές αρχές για την πρωτοβουλία τους να αποστείλουν επίσημη δήλωση σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που τελέστηκαν στη χώρα από το 2011 και μετά. Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Khan χαρακτήρισε τη στάση της Λιβύης ως ένδειξη «θάρρους, ηγεσίας και αποφασιστικότητας».

Αν και η Λιβύη δεν έχει προσχωρήσει στο Καταστατικό της Ρώμης, που αποτελεί τη θεμελιώδη συνθήκη του ΔΠΔ, η χώρα βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου έπειτα από παραπομπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2011, όταν η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς Καντάφι είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα.

Η βελτίωση της συνεργασίας με τις λιβυκές αρχές, ειδικά με την Τρίπολη, επιτρέπει πλέον στο ΔΠΔ να προχωρήσει πιο ουσιαστικά στις έρευνές του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Khan απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Λιβύης, al-Seddik al-Sour, να προχωρήσει στη σύλληψη και την παράδοση του Osama Almasri Najim.

Ο Najim, που θεωρείται υπεύθυνος του κέντρου κράτησης Mitiga στην Τρίπολη, καταζητείται από το ΔΠΔ από τον Ιανουάριο, βάσει εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κατηγορείται για φρικαλεότητες όπως δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια, τα οποία φέρεται να διέπραξε σε κρατούμενους από τις 15 Φεβρουαρίου 2015, με κίνητρα που σχετίζονταν με τη θρησκεία των θυμάτων, την «ανήθικη συμπεριφορά» ή την υποτιθέμενη υποστήριξη σε ένοπλες ομάδες.

Exit mobile version