Ο Πέδρο Σάντσεθ ζητά να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό της Eurovision

Ο Πέδρο Σάντσεθ ζητά να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό της Eurovision

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε τη Δευτέρα (19/5) τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος – όπως τόνισε – βιώνει «την αδικία του πολέμου και των βομβαρδισμών».

Όπως μετέδωσε το The Journal, ο Σάντσεθ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, επισημαίνοντας πως η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τον διαγωνισμό λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να συμμετέχει, παρά τη στρατιωτική του δράση στη Γάζα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που εκφράζει επίσημα αίτημα για αποκλεισμό της ισραηλινής συμμετοχής.

Οι εντάσεις ήταν εμφανείς και κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision 2025 στη Βασιλεία, όπου αρκετοί θεατές ανάρτησαν παλαιστινιακές σημαίες. Στο στάδιο St. Jakobshalle, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τα μέτρα ασφαλείας τη στιγμή της εμφάνισης της εκπροσώπου του Ισραήλ, Yuval Raphael, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συλλήψεις από την αστυνομία.

Παρά τις αντιδράσεις, το Ισραήλ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον φετινό διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους του κοινού μέσω televoting. Νικήτρια αναδείχθηκε η Αυστρία, η οποία θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση.

Η EBU από την πλευρά της υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του, KAN, παραμένει μέλος της Ένωσης. Σημείωσε επίσης ότι οι φορείς της Ρωσίας είχαν αποβληθεί από την EBU έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που οδήγησε και στον αποκλεισμό της χώρας από το διαγωνισμό.

Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTVE ζήτησε από την EBU να διερευνήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας στην Ισπανία, καθώς το τραγούδι του Ισραήλ έλαβε το μέγιστο σκορ των 12 βαθμών από την ισπανική televoting. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκαν 142.688 ψήφοι στον τελικό: 7.283 τηλεφωνικές κλήσεις, 23.840 SMS και 111.565 online ψήφοι.

Στον αντίποδα, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού – στον οποίο το Ισραήλ δεν συμμετείχε – οι ψήφοι στην Ισπανία ήταν σχεδόν δεκαπλάσια λιγότερες: 774 τηλεφωνικές, 2.377 γραπτά μηνύματα και 11.310 διαδικτυακές.

Στο ίδιο κλίμα, και άλλοι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όπως ο RTÉ της Ιρλανδίας, ζήτησαν να ανοίξει διάλογος εντός της EBU για την ενδεχόμενη αποβολή του Ισραήλ από μελλοντικές διοργανώσεις του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.

Exit mobile version