Η ΕΕ και η Βρετανία «Παγώνουν» τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Η ΕΕ και η Βρετανία «Παγώνουν» τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Το Ισραήλ βρίσκεται πλέον υπό αυξανόμενη πίεση από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται, προκαλώντας αντιδράσεις και διπλωματικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, ανακοίνωσε την άμεση αναστολή των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ. Όπως δήλωσε, η πολεμική δραστηριότητα στη Γάζα «πλήττει τις διμερείς σχέσεις», ενώ η κυβέρνηση του Λονδίνου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει συνομιλίες με μια ισραηλινή ηγεσία που προωθεί «σκανδαλώδεις πολιτικές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει την επανεξέταση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ. Σύμφωνα με την ίδια, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στηρίζει τη σχετική πρόταση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, ανάλογα με την πρόοδο στο ανθρωπιστικό πεδίο.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική. Η βοήθεια πρέπει να φτάνει άμεσα και σε μεγάλη κλίμακα», τόνισε η Κάλας, ζητώντας την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ισραήλ αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τις διεθνείς πιέσεις «απαράδεκτες». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, γίνεται λόγος για «αντι-ισραηλινή εμμονή» και τονίζεται ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την πορεία υπεράσπισης της ύπαρξης και της ασφάλειάς του».

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές αρχές γνωστοποίησαν ότι 93 φορτηγά με ανθρωπιστικό υλικό του ΟΗΕ εισήλθαν στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, μεταφέροντας τρόφιμα, παιδικές τροφές, ιατρικά είδη και φάρμακα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η διαδικασία παραμένει χρονοβόρα και δυσχερής, καθώς η ισραηλινή πλευρά απαιτεί να αποθηκεύονται προσωρινά τα φορτία εντός Γάζας πριν διανεμηθούν, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην παράδοση των κρίσιμων προμηθειών.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι ορισμένα φορτηγά με παιδικές τροφές παρέμειναν ακινητοποιημένα, λόγω αναμονής έγκρισης από τις ισραηλινές αρχές. Παράλληλα, αξιωματούχος της UNRWA επισήμανε ότι τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται και η συνέχιση των ελλείψεων τροφίμων ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη επιδείνωση της κατάστασης.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, χαρακτήρισε τον αριθμό των φορτηγών που εισήλθαν «σταγόνα στον ωκεανό», προειδοποιώντας ότι 14.000 βρέφη διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου τις επόμενες 48 ώρες.

Παρά το διεθνές κλίμα ανησυχίας, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα ενταθούν. Όπως ανέφερε, το Ισραήλ θα καταλάβει νέα εδάφη και θα συνεχίσει την εκκαθάριση των υποδομών της Χαμάς «μέχρι την πλήρη ήττα της».

Την ίδια στιγμή, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους αποχωρούν προσωρινά από τη Ντόχα για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι απορρίπτει τις προτάσεις συμφωνίας.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τις ισραηλινές δυνάμεις να προχωρούν σε νέους βομβαρδισμούς, οι οποίοι την Τρίτη είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 70 ανθρώπων στη Γάζα.

Exit mobile version