Νίκος Δένδιας: “Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες”

Νίκος Δένδιας: "Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες"

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τη σημασία των ευρωπαϊκών σχεδίων επανεξοπλισμού.

Αναφερόμενος στους κανονισμούς SAFE και ReArm Europe, υπογράμμισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να υλοποιούνται με τη συμμετοχή κρατών που ενστερνίζονται τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας τόνισε: «όπως πάντα θα συζητήσουμε το θέμα της Ουκρανίας, αλλά θα ήθελα να σταθώ πολύ περισσότερο στην προσπάθεια που γίνεται με τον κανονισμό SAFE και Rearm Europe δηλαδή, την προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της, να υπερασπίσει ένα χώρο δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της ΕΕ. Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούν να υπερασπίσουν την Ευρώπη αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλας από την πλευρά της δήλωσε: «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση και αυτό θέλουμε να δούμε», ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να δούμε τις συνέπειες». Η κ. Κάλας έκανε λόγο για ενίσχυση των πιέσεων προς τη Μόσχα, πέρα από το 17ο πακέτο κυρώσεων, αναφέροντας πως εξετάζονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα στον ενεργειακό τομέα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τον ρόλο του στις διαβουλεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας, δηλώνοντας: «χαίρομαι πραγματικά που ο Πρόεδρος Τραμπ αναλαμβάνει αυτόν τον ηγετικό ρόλο. Ουσιαστικά έσπασε το αδιέξοδο από την πρώτη ημέρα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Και θέλω πραγματικά να τον επαινέσω γι’ αυτό». Παράλληλα σημείωσε πως «η αμερικανική κυβέρνηση συμμετέχει και συντονίζεται στενά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους της και στο τέλος, φυσικά, με την Ουκρανία. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ θετικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, επεσήμανε ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρεί αναγκαία την εντατικοποίηση της πίεσης προς τη Μόσχα.

Exit mobile version