ΗΠΑ: Αντεπίθεση του Χάρβαρντ – Καταθέτει μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ

ΗΠΑ: Αντεπίθεση του Χάρβαρντ - Καταθέτει μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατέθεσε μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ, αντιδρώντας στην απόφαση να απαγορευθεί η εγγραφή αλλοδαπών φοιτητών, γεγονός που προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα και διπλωματικές εντάσεις διεθνώς.

Σύμφωνα με την προσφυγή και τη σχετική επιστολή του προέδρου του ιδρύματος, Δρ. Άλαν Μ. Γκάρμπερ, το Χάρβαρντ δηλώνει ότι η εν λόγω απόφαση απειλεί την ίδια του την ύπαρξη, πλήττοντας καίρια τον διεθνή χαρακτήρα και την προσέλκυση κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να εγγράφει ξένους φοιτητές και οι ήδη εγγεγραμμένοι πρέπει να μεταγραφούν ή να αποχωρήσουν».

Η αμερικανική κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφαση με κατηγορίες περί αντισημιτισμού και σχέσεων με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Συγκεκριμένα, η υπουργός Κρίστι Νόεμ κατηγόρησε το πανεπιστήμιο ότι υποθάλπει τη βία και συνεργάζεται με το ΚΚΚ – ισχυρισμούς που το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά. Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ χαρακτήρισε τις κινήσεις της Ουάσινγκτον πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας και υπονόμευση της φήμης των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση περί αναστολής του SEVIS (προγράμματος πιστοποίησης φοιτητών και ανταλλαγών επισκεπτών) προκαλεί σοβαρό πλήγμα στο Χάρβαρντ, το οποίο φιλοξενεί περίπου 6.700 διεθνείς φοιτητές, με 1.300 από την Κίνα μόνο. Το ίδρυμα κάνει λόγο για παράνομη και αυταρχική πράξη, ενώ η Αμερικανική Ένωση Πανεπιστημιακών Καθηγητών (AAUP) καταγγέλλει συστηματικά αντίποινα κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Η κυβέρνηση έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών, ζητώντας από το Χάρβαρντ να παραδώσει υλικό (βίντεο, ήχο, αναφορές) που να αποδεικνύει παράνομες ενέργειες διεθνών φοιτητών, ειδικά σε σχέση με κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023.

Το Χάρβαρντ δηλώνει ότι είναι δεσμευμένο στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια και η στήριξη των φοιτητών ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας παραμένει βασική του προτεραιότητα. Αντίστοιχες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και άλλα κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Κολούμπια, ειδικά μετά από γεγονότα όπως η εκκένωση της πανεπιστημιούπολής του από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές.

Η απόφαση αυτή πλήττει σοβαρά όχι μόνο το οικονομικό μοντέλο και το κύρος του Χάρβαρντ, αλλά εγείρει και θέματα ελευθερίας του λόγου και πανεπιστημιακής αυτονομίας, με διεθνείς αντιδράσεις, όπως αυτή της Γερμανίδας υπουργού Έρευνας Ντοροτέ Μπαρ, η οποία την χαρακτήρισε «πολύ, πολύ κακή» και κάλεσε σε αναθεώρηση.

Exit mobile version