Συνάντηση Τασούλα – Μητσοτάκη για την αλλαγή του άρθρου 103 και την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Συνάντηση Τασούλα - Μητσοτάκη για την αλλαγή του άρθρου 103 και την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με έμφαση στην τροποποίηση του άρθρου 103 για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση ως θεσμική διασφάλιση της έννοιας της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο με στόχο τη συναίνεση.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας συμφώνησε ότι είναι σημαντικό η συζήτηση να διεξαχθεί με πνεύμα συνεννόησης, υπογραμμίζοντας ότι «και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν συναίνεση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι στόχος της αναθεώρησης του άρθρου 103 δεν είναι η αποδόμηση της σταθερότητας στο Δημόσιο, αλλά η δυνατότητα θεσμικής πρόβλεψης για την απομάκρυνση υπαλλήλων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της θέσης τους, εφόσον δεν υπάρχει συνταγματικό εμπόδιο. Τη χαρακτήρισε ως ένα ώριμο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της ευθύνης και της αποδοτικότητας στη δημόσια διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης μπορεί να αποτελέσει αφορμή για έναν ώριμο και εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο και όχι για αντιπαραθέσεις, καθώς απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών τουλάχιστον σε μία από τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα άρθρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάγκη εκσυγχρονισμού των άρθρων 86 και 16, καθώς και τροποποιήσεις στο άρθρο 24, και πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα ο δημόσιος διάλογος επ’ αυτών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η πρώτη Βουλή έχει τον καθοριστικό ρόλο να αποφασίσει ποια άρθρα θεωρούνται αναθεωρητέα, γεγονός που καθιστά τη φάση του διαλόγου κρίσιμη για τη διαμόρφωση συναινέσεων.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στην υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πολλά έργα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται και ενισχύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως τα ΤΕΠ σε αρκετά νοσοκομεία. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα επισκεφθεί τα Μέγαρα για να εγκαινιάσει Κέντρο Υγείας που ανακαινίστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι Υπουργείο Υγείας και όχι Υπουργείο Ασθένειας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας σημείωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως μια θεωρητική συζήτηση, αλλά ως μέσο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τόνισε ότι το Σύνταγμα αποτελεί θεσμική καθοδήγηση για τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συναινετική διάσταση της διαδικασίας πρέπει να διαμορφώσει και το πολιτικό κλίμα.

«Αξίζει τον κόπο η συζήτηση να είναι συναινετική. Δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα, αλλά ο τρόπος που γίνεται να είναι συναινετικός» κατέληξε ο κ. Τασούλας, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμη και «τα μαθηματικά του Συντάγματος» απαιτούν τη συναίνεση.

Exit mobile version