Η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στον Νομό Πέλλας με θέμα τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για διαρκείς παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ανεξάρτητους θεσμούς. «Τα περιστατικά των παρεμβάσεων της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη σε ανεξάρτητες αρχές, των ειδικών και προνομιακών σχέσεών της με την ηγεσία της δικαιοσύνης και της απαξίωσης των θεσμών είναι αμέτρητα στα 6 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ», σημείωσε.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το έγκλημα των Τεμπών και τις προσπάθειες απόκρυψης ευθυνών, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, την υπόθεση του ναυαγίου στην Πύλο, καθώς και στις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές, μεταξύ των οποίων η ΑΔΑΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη. Υπογράμμισε ότι όλα αυτά συνθέτουν μια ευρύτερη κρίση του κράτους δικαίου και μια μορφή αυταρχισμού που βασίζεται στην πολιτική κυριαρχία. «Πρόκειται για μια βαθιά κρίση συνολικά του κράτους δικαίου. Μια κυβέρνηση που επιθυμεί και επιβάλλει, με μόνο εργαλείο την πολιτική της ισχύ και την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, τον ασφυκτικό έλεγχο όλων των πτυχών της δημόσιας ζωής. Γι’ αυτό ακριβώς κάνουμε λόγο για καθεστώς. Για ένα αυταρχικό καθεστώς», δήλωσε.
Η πρώην υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο νομικό πεδίο αλλά αφορά πρωτίστως το πολιτικό σκηνικό. Ανέφερε πως όσο απουσιάζει μια ισχυρή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη που να λειτουργεί ως πραγματικό αντίβαρο, ο θεσμικός εκφυλισμός δεν πρόκειται να σταματήσει. «Το κρίσιμο είναι οι μηχανισμοί ελέγχου, πολιτικοί και θεσμικοί. Το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι νομικό. Όσο δεν συγκροτείται πολιτικό αντίπαλο δέος, ο αντιδημοκρατικός κατήφορος και η αυταρχική στροφή θα συνεχίζονται», υπογράμμισε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο λόγος της προοδευτικής αντιπολίτευσης είναι κατακερματισμένος, με μικρά και μεσαία κόμματα να ανταγωνίζονται σε εντυπώσεις. Όπως είπε, «αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι η αλλαγή στον διαμορφωμένο πολιτικό συσχετισμό. Η συγκρότηση πολιτικού αντίπαλου δέους. Και γι’ αυτό η συσπείρωση δυνάμεων είναι επείγουσα και αναγκαία. Μία πολιτική δύναμη ανατροπής της κατάστασης μπορεί να βάλει τέλος στη θεσμική κρίση».
Κλείνοντας, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε πρόταση θεσμικής αναμόρφωσης που αφορά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεύρυνσης της σύνθεσής του. Όπως τόνισε, η πρόταση που έχει κατατεθεί από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τη συμμετοχή δικαστών διαφορετικών βαθμίδων, εκλεγμένων δικηγόρων και πανεπιστημιακών καθηγητών είναι εξαιρετικά σημαντική. «Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να συγκροτείται με τη συμμετοχή δικαστών όλων των βαθμίδων, δικηγόρων -όπως θα αναδεικνύονται από εκλογές- και καθηγητών νομικής. Είναι μια πρόταση που αποσκοπεί στο να σπάσει το άβατο στη δικαιοσύνη. Και πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν συμβεί αυτό, καμία άλλη θεσμική αλλαγή δεν θα αλλάξει την κατάσταση», κατέληξε.