Συνέντευξη Μιλένας Αποστολάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα για την άρση μονιμότητας στο δημόσιο: “Αντιπερισπασμός του πρωθυπουργού για να αλλάξει την ατζέντα”

Συνέντευξη Μιλένας Αποστολάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα για την άρση μονιμότητας στο δημόσιο: "Αντιπερισπασμός του πρωθυπουργού για να αλλάξει την ατζέντα"

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τομεάρχης Οικονομίας, Μιλένα Αποστολάκη, τοποθετήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 103 του Συντάγματος και την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό του Πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του, η οποία πραγματοποιήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, αλλάζοντας την ατζέντα και προσπαθώντας να μεταφέρει την προσοχή της κοινής γνώμης από ζητήματα πολύ ενοχλητικά και αρνητικά για την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως είναι η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση στη Γάζα και η απόλυτη αφωνία, η ένοχη και αδιανόητη αφωνία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ή το ζήτημα των Τεμπών».

Η κα Αποστολάκη πρόσθεσε πως η πρόταση περί άρσης της μονιμότητας υποκρύπτει ιδιοτελείς προθέσεις και ρηχούς στόχους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να δοθεί εμπιστοσύνη σε μια πλειοψηφία που μας γυρίζει στην εποχή του Δηλιγιάννη και του Κωλέττη.

Επικαλέστηκε επίσης τον ιστορικό χαρακτήρα της μονιμότητας στο Δημόσιο, υπενθυμίζοντας ότι:
«Ο σκοπός της μονιμότητας που εισήχθη στο Σύνταγμα του 1911 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ήταν η παρεμπόδιση των πελατειακών σχέσεων και του κομματικού κράτους, το οποίο δυστυχώς παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η μονιμότητα δεν ευθύνεται για τις παθογένειες του Δημοσίου, και τόνισε:
«Δεν είναι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων που ευθύνεται για τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας. Η μονιμότητα δεν είναι δώρο. Είναι μια θεσμική εγγύηση που προστατεύει τη δημόσια διοίκηση από την κομματική επιρροή».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ήδη προβλέπει ποινές για υπαλλήλους που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα, περιλαμβάνοντας ακόμα και την οριστική παύση τους. Συνεπώς, υπογράμμισε ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση φαινομένων κακής απόδοσης, χωρίς να απαιτείται συνταγματική αλλαγή.

Exit mobile version