Τάκης Θεοδωρικάκος: Ιδρύεται νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ιδρύεται νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή

Οι διαδικασίες πρόκειται να επιταχυνθούν σημαντικά με την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως ανέφερε σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤNews, «μέσα σε 90 ημέρες από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των αιτήσεων για επενδυτικά σχέδια σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος υιοθετεί μια διαφορετική φιλοσοφία, η οποία στοχεύει σε μια πιο δυναμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη βιομηχανία, στις επενδύσεις με παραγωγικό προσανατολισμό, αλλά και στην ενίσχυση των τεχνολογικών καινοτομιών. Μιλώντας στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασσιμάτη, ο υπουργός ανέφερε πως «ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί ουσιαστικά στην οικονομία μας. Έχουμε κάνει πράγματα σε αυτό, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε γιατί αυτό είναι το κάλεσμα της εποχής».

Ο υπουργός έκανε λόγο για στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στο να μειωθούν οι ανισότητες τόσο κοινωνικού όσο και περιφερειακού χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι «μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο να συνδράμουμε στη μείωση των ανισοτήτων και των κοινωνικών και των περιφερειακών και να στηρίξουμε ιδιαίτερα νομούς της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται αρκετά πιο κάτω από το μέσο επίπεδο της Ελλάδας και ασφαλώς να στηρίξουμε πρακτικά και να στηρίξουμε τις παραμεθόριες περιοχές».

Όπως διευκρίνισε, το πρώτο στάδιο του νέου πλαισίου αφορά κυρίως μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι μικρότερες. Ειδικότερα, δήλωσε ότι «η πρώτη φάση είναι πιο προσβάσιμη για μεσαίες επιχειρήσεις και μεγαλύτερες, χωρίς να αποκλείονται οι μικρότερες. Η δεύτερη φάση – το φθινόπωρο με δύο νέα καθεστώτα, αυτό της εξωστρέφειας και των νέων τεχνολογιών και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας – αφορά και κάθε μικρή επιχείρηση, πιθανότατα και μεμονωμένους επαγγελματίες».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών. Όπως σημείωσε: «Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή και γι’ αυτό τον σκοπό ετοιμάζουμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό, θα βοηθά τους καταναλωτές, θα βάζει τα ψηφιακά μέσα. Ακόμα περισσότερο μέσα στους ελέγχους και την ψηφιακή ικανότητα των πολιτών να καταγγέλλουν τα προβλήματα στα οποία βρίσκονται», με απώτερο σκοπό τη μείωση των τιμών.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως το ζήτημα αυτό θα τεθεί υπό συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πως, σε περίπτωση έγκρισης, το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ήδη έτοιμο να υλοποιήσει την εν λόγω πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, ο κ. Θεοδωρικάκος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, λέγοντας: «Φανατικά υπέρμαχος της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ως άνθρωπος που έχω εργαστεί 40 χρόνια στη ζωή μου – και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα – έχω πλήρη συνείδηση ότι το δημόσιο πρέπει να υπάρχει για να υπηρετεί τους ανθρώπους εκεί έξω, τους πολίτες στην ελληνική κοινωνία».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως η αξιολόγηση θα πρέπει να εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα με την ίδια συνέπεια που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό: «Όπως λοιπόν όλοι αξιολογούμαστε, όταν είμαστε στον ιδιωτικό τομέα και δουλεύουμε και γινόμαστε καλύτεροι και κοιτάμε να βελτιώνουμε την παραγωγή μας και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, το ίδιο πρέπει να γίνεται στον δημόσιο», ενώ προσέθεσε πως «η λογική που πρέπει να υποστηρίξουμε είναι ότι ”όπως δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας, όσο πιο παραγωγικά και πιο ανταγωνιστικά γίνεται, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στον και στο δημόσιο τομέα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της”».

Exit mobile version