Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών.
Η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλείται στοιχεία της δικογραφίας που διαβίβασε ο Εφέτης Ανακριτής, τα οποία -όπως υποστηρίζει- μπορεί να μην συνιστούν ισχυρή βάση για απόδοση ποινικών ευθυνών, ωστόσο ενδέχεται να αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Η έρευνα επικεντρώνεται στη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023, με στόχο να αποσαφηνιστεί εάν ο κ. Καραμανλής έλαβε τα αναγκαία μέτρα για τη χρηματοδότηση και στελέχωση του ΟΣΕ, μετά τις επισημάνσεις διευθυντικών στελεχών του υπουργείου.
Τα 10 βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ:
- Η εποπτεία του υπουργείου σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι διοικητική, ενώ τα θέματα ασφάλειας ανήκουν στη ΡΑΣ, που είναι ανεξάρτητη αρχή.
- Ο ΟΣΕ είναι νομικά και διοικητικά αυτόνομος φορέας που φέρει την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
- Τα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου δεν υπέβαλαν εισηγήσεις για μέτρα ασφάλειας, κάτι που αναφέρεται ρητά στο κατηγορητήριο.
- Απουσία εισηγήσεων σημαίνει ότι ο υπουργός δεν έλαβε γνώση, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για παράλειψη ενεργειών.
- Διαχωρισμός πολιτικής από ποινική ευθύνη: Η ΝΔ επισημαίνει ότι το ποινικό δίκαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτική στοχοποίηση.
- Η μη υλοποίηση συστημάτων ασφαλείας δεν θεμελιώνει αυτόματα ποινική ευθύνη. Παρομοιάζει την υπόθεση με ατυχήματα σε εθνικές οδούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
- Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η πολιτική ηγεσία ενήργησε με πρόθεση ή αποδοχή επικίνδυνων καταστάσεων για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
- Την ημέρα του δυστυχήματος, ΟΣΕ και Hellenic Train πληρούσαν τις προδιαγραφές για ασφαλή λειτουργία, όπως αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές.
- Η ΝΔ ζητά να διερευνηθεί ο ρόλος Καραμανλή μόνο ως προς το εάν φρόντισε για επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του ΟΣΕ, βάσει όσων επικαλούνται οι διευθυντές.
- Απουσία σαφών αποδεικτικών στοιχείων για το ποιες ενέργειες έγιναν ή δεν έγιναν από τον υπουργό, στοιχειοθετεί την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης.
Η ΝΔ τονίζει ότι δεν υιοθετεί τη λογική ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης, και απορρίπτει ως «εργαλειοποίηση» την προσέγγιση που ακολούθησαν άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας διαφορετική μεταχείριση των ευθυνών. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα αδικήματα ενδεχομένως να εμπίπτουν στο πεδίο της παραγραφής, για υπουργικές πράξεις παλαιότερης περιόδου, όπως στην περίπτωση Σπίρτζη.