Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί «τους απαραίτητους όρους για την οριστικοποίηση» μιας 60ήμερης εκεχειρίας στη Γάζα, κατά την οποία θα ενταθούν οι προσπάθειες για την παύση της ένοπλης σύγκρουσης στην παλαιστινιακή περιοχή.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση συντονίζονται από το Κατάρ και την Αίγυπτο, οι οποίες εργάζονται εντατικά για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι απεσταλμένοι του πραγματοποίησαν «μακρά και εποικοδομητική» συνάντηση με Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τη Γάζα και δήλωσε πως το Τελ Αβίβ έχει συμφωνήσει στους όρους που οδηγούν στην υιοθέτηση μιας ανακωχής. «Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, θα συνεργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να σταματήσει ο πόλεμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι Καταριανοί και οι Αιγύπτιοι, που έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, θα παραδώσουν την τελική εκδοχή της πρότασης. Ελπίζω, προς όφελος της περιοχής, ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί τη συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει καλύτερη προοπτική — ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ», προσέθεσε στην ίδια ανάρτηση.
Ο Τραμπ κάλεσε τους μαχητές της Χαμάς, που στηρίζονται από το Ιράν, να συμφωνήσουν με την τελική πρόταση που προβλέπει εξηνταήμερη εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο και δήλωσε αισιόδοξος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για παύση πυρός και απελευθέρωση αιχμαλώτων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Η πολεμική αναμέτρηση στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 άνθρωποι και να απαχθούν 251, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση, τα δύο μέρη εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους.
Η υγειονομική υπηρεσία της Γάζας αναφέρει ότι η ισραηλινή στρατιωτική απάντηση έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω των 56.000 Παλαιστινίων, ενώ έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση, οδηγώντας σε μαζική πείνα και εσωτερική μετακίνηση του πληθυσμού. Το Ισραήλ δέχεται διεθνώς κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, τις οποίες ωστόσο απορρίπτει.