Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού κατάφερε τελικά να παραμείνει στη θέση του, αποφεύγοντας την ανατροπή από την τελευταία πρόταση μομφής που κατατέθηκε εις βάρος της κυβέρνησής του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η πρόταση, η οποία προήλθε από την αριστερή αντιπολίτευση, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς περιορίστηκε σε 189 ψήφους έναντι των 289 που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.
Καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα στάθηκε η στάση των βουλευτών του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), οι οποίοι επέλεξαν να μην την στηρίξουν, γεγονός που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της κυβέρνησης. Παρότι πρόκειται για την όγδοη πρόταση μομφής που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Δεκέμβριο, η θέση του Μπαϊρού εμφανίζεται διαρκώς πιο επισφαλής, με τις συγκρίσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, του οποίου η σύντομη θητεία έληξε όταν το RN αποσύρθηκε από την υποστήριξή του, να γίνονται ολοένα πιο έντονες.
Στελέχη του RN, που διαθέτει την πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς όμως να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να συνδράμουν προς το παρόν την απομάκρυνση του Μπαϊρού. Η στρατηγική τους φαίνεται να εστιάζει στο φθινόπωρο, εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για τον προϋπολογισμό του 2026, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα πολιτική αναταραχή.
Ο πρωθυπουργός καλείται να υλοποιήσει δύσκολες περικοπές ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του σχεδιασμού του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, γεγονός που επιτείνει τις πιέσεις στη διακυβέρνησή του.
Η συγκεκριμένη πρόταση μομφής υποβλήθηκε από τους Σοσιαλιστές, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.