Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση του ECONOMIST IMPACT, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θυμίζει σε τίποτα τη χώρα που ήταν πριν από μία δεκαετία.
Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και ο Νταρόν Ατζέμογλου, καθηγητής οικονομικών στο ΜΙΤ και βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών το 2024. Οι δύο ομιλητές εξέφρασαν κοινό προβληματισμό για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σημερινές κοινωνίες, ενώ τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία στη σύγχρονη εποχή.
Απαντώντας σε ερώτηση του Daniel Franklin, ανώτερου στελέχους του Economist και συντονιστή της συζήτησης, ο πρωθυπουργός θύμισε την κατάσταση της χώρας πριν από δέκα χρόνια, λίγο πριν το δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως τότε η Ελλάδα βρισκόταν «ένα βήμα πριν την κατάρρευση και την αποχώρηση από το ευρώ», κάτι που, όπως είπε, οδήγησε τελικά στο τρίτο μνημόνιο και σε μεγαλύτερη απόκλιση από τους στόχους.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα η χώρα έχει επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα, δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι η Ιταλία και παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα. Υπογράμμισε ότι υποστηρίζει την έννοια της ανάπτυξης που περιλαμβάνει ολόκληρη την κοινωνία και στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τόνισε ότι οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να μετασχηματίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αντεπεξέλθει στο νέο πολυπολικό σύστημα. Μιλώντας για την Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι πρόκειται να τη συναντήσει και εκτίμησε πως πιθανότατα θα αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Θύμισε πως η ίδια έπαιξε ρόλο στο να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και στήριξε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα προηγείται πολλών ευρωπαϊκών χωρών στον ψηφιακό μετασχηματισμό και επανέλαβε ότι η δημόσια διοίκηση οφείλει να είναι αποδοτική και ανεξάρτητη από πολιτικά κριτήρια. Η τεχνολογία, κατά την άποψή του, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο κ. Ατζέμογλου εξέφρασε βαθύτατο προβληματισμό για τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης, λέγοντας ότι επηρεάζει ήδη τον κόσμο της εργασίας και θέτει σε αμφισβήτηση το δημοκρατικό μοντέλο. Ανέφερε ότι η δημοκρατία δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις για καθολική ευημερία και επισήμανε ότι η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και η κλιματική κρίση, θα επηρεάσουν καθοριστικά τον σύγχρονο πολιτισμό.
Υπογράμμισε ότι οι επιλογές διακυβέρνησης σήμερα είναι κρίσιμες και ότι το μέλλον των επιχειρήσεων και της κοινωνίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσαρμογή στις αλλαγές που επιφέρει η ΑΙ. Τόνισε πως η απώλεια θέσεων εργασίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς κοινωνικούς κλυδωνισμούς, καθώς η δημιουργία ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων υπήρξε μέχρι τώρα θεμέλιο της κοινωνικής σταθερότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις και ότι η διακυβέρνηση απαιτεί πλέον καινοτόμες λύσεις. Ανέφερε ότι η πλειοψηφία στην Ελλάδα είναι πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες που κυβερνώνται από συνασπισμούς και υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημοσίου.
Παραδέχθηκε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν από την ΑΙ, όμως προειδοποίησε πως η αντικατάσταση εργαζομένων από ρομπότ εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το ποιος θα χρηματοδοτεί τις κοινωνικές παροχές. Αναρωτήθηκε αν τα ρομπότ θα πρέπει να συνεισφέρουν ασφαλιστικά και φορολογικά, αφού η κατάργηση θέσεων εργασίας συνεπάγεται απώλεια εισφορών και πιθανές επιπτώσεις στις συντάξεις.
Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται πλαίσιο για τη ρύθμιση της ΑΙ, που θα είναι συμβατό με τις αξίες της ηπείρου.
Ο κ. Ατζέμογλου επισήμανε ότι η ΑΙ προέκυψε από την επιθυμία να αυτοματοποιηθούν κοινωνικές λειτουργίες. Σημείωσε ότι η είσοδος της Γενικής ΑΙ στον εργασιακό χώρο θα οδηγήσει σε κατάργηση θέσεων γραφείου, αλλά πιθανώς θα δημιουργήσει και νέες ειδικότητες. Υπογράμμισε την ανάγκη για κρατικές παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση της τεχνολογίας με δίκαιο τρόπο.
Προειδοποίησε ότι η συζήτηση για την ΑΙ έχει πάρει τροπή που οδηγεί σε κλίμα αντιπαράθεσης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με την Κίνα.
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπορική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι οι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Κίνας επηρεάζουν αρνητικά τη διεθνή οικονομία. Εκτίμησε ότι μια συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ θα μπορούσε να κλείσει μέχρι τις 9 Ιουλίου, αν και χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πλήρη κατάργηση των δασμών. Τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ευρώπης και δεν υπάρχει λόγος υποχωρήσεων απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπενθύμισε ότι εντός της ΕΕ υπάρχουν εσωτερικά εμπόδια που λειτουργούν σαν δασμοί και ότι απαιτείται αναθεώρηση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς. Επισήμανε την ανάγκη σύναψης συμφωνίας με την Ινδία και επικαλέστηκε την έκθεση Ντράγκι, η οποία κάνει λόγο για απώλεια της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Τόνισε ότι οι δαπάνες για την άμυνα πρέπει να αυξηθούν, αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν έχουν όλα τα κράτη τα ίδια περιθώρια.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι τιμές ενέργειας αποτελούν τροχοπέδη για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και κάλεσε για επενδύσεις που θα διασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα ηγεσία της Γερμανίας και αναφέρθηκε στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων εντός της ΕΕ, ιδίως όταν συγκρούονται με εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα.
Τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης απέδωσε στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη για πρόσθετα εργαλεία στήριξης. Επισήμανε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ποιος θα αναλάβει.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια της χώρας και η συνέπεια απέναντι στις υποσχέσεις. Τόνισε ότι σε ένα ασταθές περιβάλλον, η εμπιστοσύνη είναι κρίσιμη και εξέφρασε την πρόθεση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ότι η ζωή τους βελτιώνεται.