Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβα μαζικής καταστροφής κατά παραθαλάσσιας καφετέριας στη Γάζα, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες άμαχοι

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβα μαζικής καταστροφής κατά παραθαλάσσιας καφετέριας στη Γάζα, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες άμαχοι

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία αναδεικνύουν τις συνθήκες γύρω από το φονικό χτύπημα του Ισραήλ στη Γάζα τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, όταν δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από αεροπορική επιδρομή σε παραλιακή καφετέρια.

Σύμφωνα με ανάλυση ειδικών και φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian, για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε βόμβα γενικής χρήσης τύπου MK-82, αμερικανικής προέλευσης, βάρους 230 κιλών. Το συγκεκριμένο πυρομαχικό έχει σχεδιαστεί για εκτεταμένες καταστροφές και εκτόξευση θραυσμάτων σε μεγάλη ακτίνα.

Η παρουσία κρατήρα στο σημείο, όπως και τα ευρήματα από τα υπολείμματα του όπλου, επιβεβαιώνουν – σύμφωνα με δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες – τη χρήση της εν λόγω βόμβας.

Στο στόχαστρο η κατάμεστη καφετέρια
Το καφέ al-Baqa, μια οικογενειακή επιχείρηση με σχεδόν 40 χρόνια ιστορίας, αποτελούσε δημοφιλή χώρο συνάντησης για οικογένειες και νεολαία στη Γάζα. Τη στιγμή του χτυπήματος, το κατάστημα ήταν γεμάτο από πελάτες. Πληροφορίες από ιατρικές και τοπικές πηγές κάνουν λόγο για 24 έως 36 νεκρούς αμάχους – μεταξύ των οποίων μια 35χρονη μητέρα, ένα παιδί τεσσάρων ετών, ένας έφηβος 14 ετών και ένα κορίτσι 12 ετών. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται επίσης ένας γνωστός σκηνοθέτης και ένας καλλιτέχνης.

Παρά την προφανή παρουσία πολιτών, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να εξαπέλυσε πλήγμα με βαριά πυρομαχικά. Εκπρόσωπος των IDF ανέφερε ότι η επιχείρηση βρίσκεται υπό εξέταση, προσθέτοντας ότι προηγήθηκε εναέρια επιτήρηση για τη μείωση του κινδύνου προς τους αμάχους.

Έγκλημα πολέμου, δηλώνουν οργανώσεις
Ο Gerry Simpson από τη Human Rights Watch επεσήμανε ότι η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δεν έχει προσδιορίσει ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης, ενώ τόνισε πως η χρήση επιτήρησης από αέρος δείχνει σαφή γνώση της παρουσίας πλήθους αμάχων.

«Η ρίψη τόσο ισχυρού όπλου σε μια γεμάτη καφετέρια μπορεί να συνιστά αδιάκριτη ή δυσανάλογη επίθεση και πρέπει να εξεταστεί ως πιθανό έγκλημα πολέμου», σημείωσε.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Dr. Andrew Forde, ειδικός στο διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι ακόμη και με τις πιο προηγμένες μεθόδους στόχευσης, η χρήση βαρέων εκρηκτικών σε αστικά περιβάλλοντα αντιβαίνει στις προβλέψεις των Συμβάσεων της Γενεύης.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει ρητά ενέργειες που προκαλούν σοβαρές παράπλευρες απώλειες, εφόσον δεν δικαιολογούνται από ουσιώδες στρατιωτικό όφελος. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Marc Schack του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, «είναι σχεδόν αδύνατο να αιτιολογηθεί η χρήση τέτοιας βόμβας όταν τα θύματα είναι τόσα πολλά. Μόνο στόχοι εξαιρετικής σημασίας ενδέχεται να τεκμηριώσουν τέτοιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

Παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διαθέτουν τεχνολογία υψηλής ακρίβειας, επιλέγουν συχνά την εφαρμογή ισχυρών όπλων, όταν αυτό θεωρείται «αναγκαίο». Ο στρατός του Ισραήλ επέμεινε ότι δεν επιδιώκει να πλήττει αμάχους και επανέλαβε τις κατηγορίες προς τη Χαμάς για χρήση αμάχων ως ασπίδες – ισχυρισμός που η οργάνωση αρνείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραθαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν το καφέ al-Baqa δεν περιλαμβανόταν σε καμία από τις ζώνες για τις οποίες το Ισραήλ είχε εκδώσει ειδοποίηση εκκένωσης.

Exit mobile version