ΔΕΘ: Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές σε τεκμήρια, ενοίκια και φορολογικά κλιμάκια

ΔΕΘ: Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές σε τεκμήρια, ενοίκια και φορολογικά κλιμάκια

Σε τελική φάση βρίσκεται η προετοιμασία του σχεδίου για φοροελαφρύνσεις, με στόχο την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Οι σχετικές μελέτες που πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνονται σε αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στα εισοδήματα από ενοίκια και στα τεκμήρια διαβίωσης. Το διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο, που ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, πρέπει να αξιοποιηθεί προσεκτικά ώστε να υποστηριχθούν τα μεσαία εισοδήματα, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Το κύριο βάρος έχει πέσει στην αναδιάρθρωση της φορολογικής κλίμακας. Εξετάζεται είτε η δημιουργία περισσότερων κλιμακίων, είτε η προσθήκη ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών, για να αμβλυνθούν οι απότομες μεταβάσεις μεταξύ των εισοδηματικών επιπέδων. Παράλληλα, ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια αναμένεται να δουν μειώσεις στη φορολογία, σε συνδυασμό με αντικίνητρα για διατήρηση ακινήτων κλειστών. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης προτάσεις για μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.

Νέα κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει:

Οι παρεμβάσεις αυτές βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με εισηγήσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που ζητούν πιο ομαλή φορολογική μετάβαση και εξορθολογισμό των συντελεστών.

Φοροελαφρύνσεις για εισοδήματα από ενοίκια

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εξετάζονται:

  1. Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από 15% σε 5% για εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, με πιθανή προσθήκη ενός ή δύο νέων κλιμακίων.
  2. Αντικίνητρα για κλειστά ακίνητα, όπως επιβολή “φόρου αδράνειας” ή διπλασιασμός ΕΝΦΙΑ για αχρησιμοποίητα ακίνητα που ανήκουν σε τράπεζες και servicers.

Η προσδοκία είναι ότι με τις ελαφρύνσεις θα υπάρξει αύξηση δηλώσεων μισθωμάτων και αξιοποίηση κλειστών κατοικιών, βοηθώντας ταυτόχρονα τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Αναδιάρθρωση τεκμηρίων διαβίωσης

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

Παράλληλα, προτείνεται να ισχύουν τα ελάχιστα τεκμήρια (3.000 ευρώ για άγαμους και 5.000 για έγγαμους) μόνο αν δεν υπάρχουν άλλες τεκμαρτές δαπάνες.

Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2026, με δεύτερο κύκλο ελαφρύνσεων το 2027, εφόσον επιτρέπεται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία της οικονομίας.

Exit mobile version