Την ώρα που το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ απασχολεί την επικαιρότητα, ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταγγέλλει την ανεξήγητη απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών που σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση των πληρωμών του Οργανισμού.
Απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση «να αποκαταστήσει την λειτουργία των πλατφορμών», «να δώσει δημόσια εξηγήσεις για τη διακοπή πρόσβασης» και «να διασφαλίσει ότι καμία κρίσιμη πληροφορία για τις πληρωμές δεν αποκρύπτεται, αλλοιώνεται ή αποσύρεται».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «τις τελευταίες ώρες, παραμένουν μη προσβάσιμες οι δύο βασικές ψηφιακές πλατφόρμες του ΟΠΕΚΕΠΕ:
- η transpay.opekepe.gr, μέσω της οποίας δημοσιοποιούνται τα ποσά ενίσχυσης που λαμβάνει κάθε δικαιούχος, και
- η dip.opekepe.gr, που αφορά τη δημοσιοποίηση των συνολικών πληρωμών του Οργανισμού».
Όπως τονίζεται, «η πρόσβαση στις δύο πλατφόρμες έχει διακοπεί ολοκληρωτικά (connection refused), χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε προειδοποίηση, τεχνική ανακοίνωση ή επίσημη αιτιολόγηση».
Ο Τομέας του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω ιστοσελίδες δεν είναι απλώς βοηθητικά εργαλεία, αλλά αποτελούν νομική υποχρέωση βάσει των Κανονισμών (ΕΕ) 1306/2013 και 2021/2116, οι οποίοι απαιτούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημόσια πρόσβαση στις πληρωμές και ενισχύσεις της ΚΑΠ, ως προϋπόθεση διαφάνειας και λογοδοσίας.
Τονίζεται, επίσης, ότι «η χρονική στιγμή αυτής της διακοπής προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη υπό αυξημένο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω ευρημάτων για εκτεταμένες παρατυπίες στη διαχείριση αγροτικών επιδοτήσεων. Έχουν επιβληθεί καταλογισμοί άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές και διοικητικές έρευνες».
Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, όπως αναφέρεται, «μέχρι την ώρα σύνταξης της παρούσας Σάββατο 05 Ιουλίου ώρα 18:15, δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια τοποθέτηση ή ανακοίνωση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του εποπτεύοντος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής & Δικτύων του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η διαφάνεια στον ψηφιακό χώρο αποτελεί θεσμική υποχρέωση και όχι επιλογή, προσθέτοντας πως «η απενεργοποίηση των δύο κρίσιμων πυλών πληροφόρησης, χωρίς εξήγηση, τραυματίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, υπονομεύει τη θεσμική υποχρέωση της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών κανόνων και δημιουργεί εύλογες υπόνοιες απόπειρας συγκάλυψης».