Η “Διεθνής Αμνηστία” καταγγέλλει «τρομακτική κλιμάκωση» των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία

Η "Διεθνής Αμνηστία" καταγγέλλει «τρομακτική κλιμάκωση» των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την μεγάλη αύξηση των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται «τρομακτική κλιμάκωση» στις θανατώσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και αλλοδαποί πολίτες, στους οποίους επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών για αδικήματα σχετιζόμενα με τη διακίνηση και την κατανάλωση ναρκωτικών.

Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2025, στο βασίλειο εκτελέστηκαν συνολικά 1.816 άτομα. Σχεδόν το ένα τρίτο των εκτελέσεων συνδέεται με υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ το 75% όσων εκτελέστηκαν για τέτοιες κατηγορίες ήταν υπήκοοι άλλων χωρών, όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Τον Ιούνιο του 2025 μόνο, καταγράφηκαν 46 εκτελέσεις, εκ των οποίων οι 37 αφορούσαν παραβάσεις σχετικές με ναρκωτικές ουσίες. Από αυτούς, οι 34 ήταν αλλοδαποί, κάτι που σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, πραγματοποιούνταν περισσότερο από μία εκτέλεση την ημέρα για τέτοια αδικήματα.

«Γινόμαστε μάρτυρες αληθινά φρικιαστικής τάσης, με αλλοδαπούς να θανατώνονται με απίστευτους ρυθμούς για εγκλήματα που δεν θα έπρεπε ποτέ να επισύρουν τη θανατική ποινή. Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει τη σκοτεινή και θανάσιμη πραγματικότητα πίσω από την προοδευτική εικόνα που προσπαθούν να προβάλλουν οι αρχές παγκοσμίως», δηλώνει η Κριστίνε Μπέκερλε, αναπληρώτρια διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Μεταξύ των ξένων υπηκόων που εκτελέστηκαν την τελευταία δεκαετία, οι περισσότεροι προέρχονταν από το Πακιστάν (155), τη Συρία (66) και την Ιορδανία (50), όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης, η οποία επισημαίνει ότι δεκάδες ακόμη κρατούμενοι από άλλες χώρες κινδυνεύουν άμεσα με εκτέλεση.

Το 2024 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων των τελευταίων 30 ετών, με 345 θανατώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ. Την ίδια χρονιά, η Σαουδική Αραβία ήταν μία από τις μόλις τέσσερις χώρες παγκοσμίως που συνέχισαν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή για αδικήματα συνδεόμενα με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των σαουδαραβικών αρχών ότι θα περιορίσουν την επιβολή της θανατικής ποινής μόνο στα πλέον σοβαρά εγκλήματα, η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς εκτελέσεων διεθνώς.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει επίσης ότι ένα ανεπίσημο μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής για υποθέσεις ναρκωτικών ανεστάλη τον Νοέμβριο του 2022, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εφαρμογής.

Exit mobile version