Αρχαιολόγοι στο Περού προχώρησαν στην αποκάλυψη μιας άγνωστης μέχρι σήμερα αρχαίας πόλης στην επαρχία Μπαράνκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία φαίνεται να έχει ηλικία 3.500 ετών. Η πόλη, με το όνομα Πένικο, εντοπίστηκε σε υψόμετρο 600 μέτρων και σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Λίμα, και εκτιμάται ότι ιδρύθηκε μεταξύ του 1.800 και του 1.500 π.Χ., περίοδος κατά την οποία αναπτύσσονταν σημαντικοί πολιτισμοί στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Πένικο φαίνεται να αποτελούσε κρίσιμο εμπορικό κόμβο, που λειτουργούσε ως γέφυρα ανάμεσα στους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών του Ειρηνικού, τις κοινότητες των Άνδεων και τους πληθυσμούς της λεκάνης του Αμαζονίου. Πλάνα από drone που δόθηκαν στη δημοσιότητα απεικονίζουν μια κυκλική δομή στην καρδιά του οικισμού, πλαισιωμένη από απομεινάρια κτισμάτων από πέτρα και πηλό.
Η ανακάλυψη έγινε έπειτα από οκταετή αρχαιολογική έρευνα και αποκάλυψε 18 αρχιτεκτονικές δομές, στις οποίες περιλαμβάνονται τελετουργικά κτίσματα και οικιστικές εγκαταστάσεις. Στο εσωτερικό τους εντοπίστηκαν αντικείμενα λατρευτικής χρήσης, κεραμικά γλυπτά που απεικονίζουν ανθρώπους και ζώα, καθώς και κοσμήματα από χάντρες και κοχύλια.
Το Πένικο βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Καράλ, τον αρχαιότερο γνωστό πολιτισμό της Αμερικανικής ηπείρου, που χρονολογείται περίπου στο 3.000 π.Χ. και αναπτύχθηκε στην κοιλάδα Σούπε. Ο πολιτισμός του Καράλ έχει αφήσει πίσω του 32 μνημεία, μεταξύ των οποίων επιβλητικές πυραμιδικές δομές, ανεπτυγμένα αρδευτικά συστήματα και οργανωμένους οικισμούς. Θεωρείται ότι εξελίχθηκε αυτόνομα, ανεξάρτητα από τους παράλληλους πολιτισμούς της Ινδίας, της Κίνας, της Αιγύπτου και της Σουμερίας.
Η Δρ. Ρουθ Σέιντι, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και γνωστή για την προηγούμενη ενασχόλησή της με το Καράλ τη δεκαετία του 1990, ανέφερε ότι η νέα ανακάλυψη ενδέχεται να φωτίσει το τι συνέβη στον πολιτισμό του Καράλ μετά την παρακμή του λόγω κλιματικών μεταβολών. Όπως δήλωσε στο Reuters, «η κοινότητα Πένικο βρισκόταν σε κομβική γεωγραφική θέση για συναλλαγές και επαφές με κοινωνίες από την ακτογραμμή, τα ορεινά και τη ζούγκλα».
Ο Μάρκο Ματσακούαϊ, ερευνητής του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού, τόνισε ότι η αρχαιολογική τοποθεσία αποτελεί συνέχεια του Καράλ, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για την πολιτισμική εξέλιξη της περιοχής.
Το Περού είναι παγκοσμίως γνωστό για τις εμβληματικές αρχαιολογικές του περιοχές, όπως η περίφημη ακρόπολη των Ίνκας, το Μάτσου Πίτσου στις Άνδεις, και οι μυστηριώδεις γραμμές της Νάσκα που εκτείνονται στην έρημο της κεντρικής ακτής της χώρας.