«Προχωρούμε σε ουσιαστικό ξεκαθάρισμα των μητρώων από φοιτητές που δεν έχουν συμμετοχή στις σπουδές τους, ακόμη και από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής της απόφασης για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με επίκεντρο τα θέματα των δημόσιων πανεπιστημίων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε νέα νομοθετική πρόβλεψη, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε παλιούς φοιτητές που έχουν καταβάλει αποδεδειγμένη προσπάθεια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να έχουν μία τελευταία ευκαιρία απόκτησης πτυχίου.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικές ρυθμίσεις είχαν εγκριθεί από τη Βουλή το 2022.
Λεπτομέρειες για τη νομοθετική πρόβλεψη
Η νέα διάταξη αναφέρει πως οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των απαιτούμενων πιστωτικών μονάδων του προγράμματος σπουδών και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα μπορούν να επεκτείνουν τη φοίτησή τους κατά δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις που απαιτείται πτυχιακή εργασία, πρακτική άσκηση ή διπλωματική, θα παρέχεται παράταση έως και τριών εξαμήνων.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 35.000 παλαιοί φοιτητές με ενεργή ακαδημαϊκή παρουσία ενδέχεται να επωφεληθούν από τη ρύθμιση.
Πέραν αυτών, επιβεβαιώθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει η διαγραφή όσων φοιτητών τετραετών κύκλων σπουδών είχαν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης ήδη από το έτος 2021-22, καθώς η τετραετής περίοδος επιείκειας φτάνει στο τέλος της.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα παραμένουν καταχωρημένοι στα πανεπιστήμια ακόμη και φοιτητές που είχαν εγγραφεί τη δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τα ’60s, ’70s και ’80s υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες.
Η απομάκρυνση των μακροχρόνια ανενεργών φοιτητών αναμένεται, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τη θέση των ιδρυμάτων σε δείκτες ποιότητας, καθώς θα αφαιρεθούν από τις καταγραφές φοιτητές που εμφανίζονται ως ενεργοί για δεκαετίες, ενώ παράλληλα θα αποδεσμευτεί πολύτιμος χρόνος από τις διοικητικές υπηρεσίες.
Θέμα και η ασφάλεια στα ιδρύματα
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι τελικές διατάξεις που θα τεθούν προς διαβούλευση με αντικείμενο την ενίσχυση της ασφάλειας στα δημόσια πανεπιστήμια. Προβλέπεται η καθιέρωση πλαισίου ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων εντός καθορισμένων χρονικών ορίων, καθώς και η αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων για την πρόληψη περιστατικών εντός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
«Με τις διατάξεις τις οποίες συζητήσαμε σήμερα, ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί άμεσα μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία είχαμε προτάξει στο πρόγραμμά μας για το νέο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε.
Ουσιαστικά μιλάμε για μία σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των δημοσίων πανεπιστημίων τη δεκαετία του ’50 και του ’60.
Αυτή η εκκαθάριση των καταλόγων των πανεπιστημίων θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πανεπιστημίων, ως προς τους δείκτες αξιολόγησης, καθώς για πρώτη φορά θα έχουμε μία ουσιαστική εικόνα ποιοι είναι οι φοιτητές οι οποίοι πραγματικά φοιτούν.
Αλλά θέλω να σταθώ, επίσης, και στην πολύ σημαντική πρόβλεψη για μία τελευταία ευκαιρία σε εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά και σε εκείνες τις πρόνοιες για τους φοιτητές που μπορεί, για λόγους υγείας, να έχουν μία διακριτή, μία ξεχωριστή δυσκολία να ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών τους.
Η ρύθμιση, λοιπόν, αυτή είναι απολύτως ισορροπημένη, αλλά υλοποιεί και την κεντρική μας δέσμευση να προχωρήσουμε σε μία απολύτως απαραίτητη εκκαθάριση των καταλόγων των φοιτητών των πανεπιστημίων, κάνοντας τη διάκριση μεταξύ ανενεργών και ενεργών φοιτητών, έτσι ώστε να μπορούν και τα πανεπιστήμια να γνωρίζουν με ακρίβεια σε ποιους απευθύνονται και να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Τέλος, και με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, να πω το εξής: πολύ συχνά έρχονται νέα παιδιά, με συμβουλεύονται ποια σχολή να διαλέξουν. Εγώ τους λέω να διαλέξουν τη σχολή που αισθάνονται ότι τους ταιριάζει περισσότερο, αλλά να μεριμνήσουν, όποια σχολή και να διαλέξουν, να φροντίσουν να τελειώσουν στον προγραμματισμένο χρόνο του προγράμματος σπουδών το οποίο έχουν διαλέξει.
Και να το κάνουν αυτό, διότι η ζωή είναι μπροστά τους. Αν πρέπει να τελειώσεις το πρόγραμμά σου σε τέσσερα χρόνια, γιατί να χάνεις χρόνο και να τελειώνεις στον πέμπτο, στον έκτο; Δεν θα μπορείς να τελειώνεις και πιο μετά, ούτως ή άλλως.
Αλλά αυτό αποτελεί πρωτίστως μία υποχρέωση των παιδιών απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν είναι κάτι το οποίο επιβάλλει το κράτος τιμωρητικά, αλλά είναι μία παρότρυνση σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και από τη στιγμή που το κράτος παρέχει δωρεάν δημόσια παιδεία στα νέα μας παιδιά, στους νέους μας φοιτητές, και αυτοί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά να το κάνουν πρωτίστως γιατί αυτό είναι καλό για τους ίδιους, όχι για εμάς, ούτε για τους γονείς ούτε για κάποιον τρίτο».
Η παρέμβαση της υπουργού Παιδείας
Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Πρόεδρε και αγαπητοί συνεργάτες, σημαντική ημέρα καθώς σύντομα θα έχουμε σε διαβούλευση τις τελικές ρυθμίσεις, με τις οποίες υπηρετούμε ένα βαθιά πολιτικό διττό στόχο και αρχή, την απαραίτητη εκκαθάριση των καταλόγων από τους ανενεργούς φοιτητές ετών, και βέβαια την απαραίτητη και θεσμική θωράκιση πλέον και μιας τελευταίας ευκαιρίας σε ανθρώπους οι οποίοι και την αξίζουν και τη δικαιούνται και θα την έχουν.
Όμως, με την αρχική μεταρρύθμιση την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε το 2021 και βελτιώνει τώρα, μπορεί πράγματι το ελληνικό πανεπιστήμιο να έχει ακριβή εικόνα ποιοι φοιτούν. Και βέβαια, πώς μπορεί καλύτερα, με αυξημένη χρηματοδότηση, με λοιπές πρόνοιες για την διαμονή των φοιτητών, για τη διεθνοποίηση κι όλα αυτά που χρειάζεται να κάνουμε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, να γίνουν πράξη.
Απαραίτητο βήμα, λοιπόν, και σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε και αυτή τη βελτιωμένη διάταξη ως την τελευταία ευκαιρία και τη διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών».