Νομοσχέδιο για την πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο: Πειθαρχικό παράπτωμα η άρνηση αξιολόγησης

Νομοσχέδιο για την πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο: Πειθαρχικό παράπτωμα η άρνηση αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε την Τρίτη (8/7) σε σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την οποία παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών, την αυστηροποίηση των ποινών και την ίδρυση ενός νέου ενιαίου πειθαρχικού οργάνου.

Το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα θα αντικαταστήσει όλα τα υφιστάμενα πειθαρχικά συμβούλια. Θα απαρτίζεται από 50 εξειδικευμένους νομικούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις πειθαρχικές υποθέσεις, επιδιώκοντας επίλυση εντός μηνών αντί ετών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης, θα αξιοποιηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, διασυνδεδεμένη με το μητρώο δημοσίων υπαλλήλων και τη βάση δεδομένων «e-Peitharxika», ενώ προβλέπεται και η διεξαγωγή συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Όλες οι επιδόσεις εγγράφων θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερες ποινές, νέο κατάλογο παραπτωμάτων και εισαγωγή νέων πειθαρχικών κυρώσεων, όπως η στέρηση μισθολογικής εξέλιξης ή η απαγόρευση άσκησης ευθυνών. Η άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση θα θεωρείται πλέον πειθαρχικό παράπτωμα. Επίσης, σοβαρές υποθέσεις θα εξετάζονται από πενταμελείς συνθέσεις, ενώ οι υπόλοιπες από τριμελείς επιτροπές.

Νέα δυνατότητα προσφέρεται μέσω της πειθαρχικής συνδιαλλαγής, όπου ο υπάλληλος μπορεί να αποδεχτεί τις κατηγορίες και να τιμωρηθεί ηπιότερα, εφόσον δεν πρόκειται για περιπτώσεις σοβαρής ζημίας ή απόλυσης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο συνέχεια των πρώτων προσπαθειών που είχε ξεκινήσει όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η ενίσχυση της λογοδοσίας. Επισήμανε δε την ανάγκη να μπει τέλος σε φαινόμενα καθυστερήσεων και ανεπαρκών ποινών για βαριά παραπτώματα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε πως το νέο πλαίσιο συνιστά μια συνολική μεταρρύθμιση υπέρ της αποτελεσματικότητας και της αξιοκρατίας. Ανέφερε ότι από το 2019 έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο 1.155 υπάλληλοι λόγω πλαστών δικαιολογητικών ή παραπτωμάτων, όμως στόχος πλέον είναι οι διαδικασίες να επιταχύνονται ακόμη περισσότερο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Άκης Σκέρτσος, Βασίλης Σπανάκης, Βιβή Χαραλαμπογιάννη και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Ιουλίου και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Exit mobile version