Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), υπό την επίβλεψη εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, στο πλαίσιο των εργασιών της ειδικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί για να αποκαλύψει περιπτώσεις παράνομων επιδοτήσεων.
Η παρουσία εισαγγελέων στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου συγκέντρωσης αποδεικτικού υλικού, σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενεργοποίηση της ειδικής task force, η οποία καλείται να ερευνήσει τις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης ενισχύσεων.
Κατά πληροφορίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι έρευνες επικεντρώνονται σε δικαιούχους που έχουν εισπράξει μεγάλα ποσά, με στόχο να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις θεσμοθετημένες προϋποθέσεις ή εμπλέκονται σε εικονικές δηλώσεις και άλλες παρατυπίες.
Η διαδικασία εξελίσσεται με την πλήρη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, έως ότου εντοπιστούν όλα τα ύποπτα περιστατικά καταβολής κοινοτικών ενισχύσεων χωρίς νόμιμο έρεισμα.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να κινηθούν οι διαδικασίες ανάκτησης των ποσών που έχουν δοθεί με μη έγκυρα δικαιολογητικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Μιλώντας σήμερα στα «Παραπολιτικά», ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι «η παρουσία της Οικονομικής Αστυνομίας αφορά στην άντληση στοιχείων για να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», προσθέτοντας πως «όλα θα βγουν στο φως».
Επιπλέον, η ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη 100 υπαλλήλων, ώστε να επιταχυνθούν οι έλεγχοι και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του Οργανισμού.
Ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Ζαλίδης, υπογράμμισε τη συνεργασία με τις αρχές, σημειώνοντας πως «υπάρχει άριστο κλίμα συνεργασίας. Γίνεται ανάκτηση δεδομένων με στοιχεία για πληρωμές. Τα δεδομένα που απαιτούνται για την έρευνα είναι στη διάθεση των αρχών. Στόχος μας είναι η πλήρης διαφάνεια και η ανάκτηση της αξιοπιστίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, προς όφελος των αγροτών».
Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στις περιπτώσεις της βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, όπου παρατηρήθηκαν έντονες αποκλίσεις. Όπως τόνισε, «ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς προϋπολογίσαμε 18 εκατομμύρια και υπήρχε δυνατότητα να φτάσουμε και τα 36. Όμως το ποσό που ζητήθηκε μέσω των αιτήσεων έφτασε τα 166 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Τέλος, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι για τα ποσά που έχουν καταβληθεί χωρίς τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, θα ακολουθηθεί η διαδικασία επιστροφής, όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.