“Ψήνεται” νέο κόμμα Σαμαρά;

“Ψήνεται” νέο κόμμα Σαμαρά;

Το έδαφος για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού με δεξιό πρόσημο φαίνεται να προετοιμάζουν 91 πρόσωπα του συντηρητικού χώρου, τα οποία συμμετείχαν σε εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ομάδα αναμένεται να απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά, καλώντας τον να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια νέα πολιτική προσπάθεια που θα ενώσει τους ψηφοφόρους στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ανάμεσα στους παριστάμενους βρίσκονται στελέχη που στο παρελθόν είχαν εκφράσει στήριξη στο κόμμα «Νίκη».

Ένα από τα πρόσωπα που συμμετέχουν, ο καθηγητής Νίκος Μελετόπουλος, υποστήριξε μέσω ανάρτησής του ότι «ζητείται πρωτοβουλία για την αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού», υπογραμμίζοντας πως: «Επείγει όχι η δημιουργία ενός ακόμα κόμματος διαμαρτυρίας ή μίας ακόμα ατελέσφορης κίνησης πολιτών αλλά η διαμόρφωση ρεαλιστικής λύσης με υπαρκτή δυνατότητα διακυβέρνησης και επικεφαλής έμπειρη πολιτική προσωπικότητα».

Μετά τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα, επιδιώκοντας είτε να συσπειρώσει τον διασπασμένο δεξιό χώρο είτε να αποσπάσει κρίσιμο εκλογικό ποσοστό που μπορεί να επηρεάσει την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Ενδεικτικό των προθέσεων του Αντώνη Σαμαρά θεωρείται και η παρουσία του σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου του Σταύρου Λυγερού για το ζήτημα της Ουκρανίας, στην οποία μίλησε και ο Κώστας Καραμανλής. Αν και ο κ. Καραμανλής άσκησε ήπια κριτική με αναφορά στα ελληνοτουρκικά, μένοντας πιστός στο κόμμα, ο κ. Σαμαράς φρόντισε να απαντήσει με αιχμές στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «αυτόκλητων συμβουλατόρων» για τα εθνικά θέματα.

«Πείτε του, να μην στενοχωριέται και να μη ζορίζεται», ανέφερε τότε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Είμαστε πολλοί και παραμένουμε όρθιοι». Η εκδήλωση είχε μεγάλη προσέλευση, χάρη και στην κινητοποίηση των υποστηρικτών του.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί πως οι πρόσφατες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, καθώς και η νέα ένταση γύρω από το μεταναστευτικό και τη Λιβύη, συνιστούν ευκαιρία για την εμφάνιση ενός δεξιού πολιτικού σχήματος, εμπνευσμένου από την πολιτική φιλοσοφία Τραμπ. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η σκληρή του στάση απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή τη Μονή Σινά, ενώ επιδιώκει να αγγίξει ένα πιο θρησκευόμενο κοινό, ενισχύοντας το προφίλ του μέσα από τη σταθερή του αντίθεση στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αντιδράσεις από Μητσοτάκη με «δεξιά» ατζέντα

Σε αυτό το φόντο εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος στις 4 και 5 Ιουλίου, προκειμένου να δείξει πως η Εκκλησία και η μοναστική κοινότητα δεν διατηρούν αρνητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση λόγω της θέσπισης του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής και από τις 20 Μονές. Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να υπενθυμίσουν ότι εξαγγέλθηκαν έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Άγιο Όρος μέσω ΕΣΠΑ.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα μήνυμα και προς όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη μοναστική κοινότητα.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αυστηρών μέτρων για το μεταναστευτικό, την οποία έκανε ο ίδιος στη Βουλή, ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές ως κίνηση που στοχεύει να ικανοποιήσει το πιο συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, με την αποστροφή αυτή να στοχεύει ευθέως σε ψηφοφόρους που κινούνται στον δεξιό χώρο και εμφανίζονται απογοητευμένοι.

Exit mobile version